FollowGeorge.gr

View Original

Αυτά τα ελληνικά τυριά θα πρωταγωνιστήσουν στα θερινά τραπεζώματα φέτος

Τα τυριά της Ελλάδας είναι πολλά και εκλεκτά. Μπαίνουν στα παραδοσιακά πιάτα, ταιριάζουν τέλεια με κρασί και αποστάγματα, τρώγονται μαζί με φρούτα αποτελώντας κύριο γεύμα για το καλοκαίρι και κάποια από αυτά αλείφονται ή λιώνουν, κάνοντας το τελικό αποτέλεσμα ακόμα πιο λαχταριστό.

Για φέτος, ξεχωρίζω έξι τυριά που προτιμώ ιδιαιτέρως και σου προτείνω τους αγαπημένους μου τρόπους για να τα συνδυάσεις. Μέσω αυτών των γευστικών δοκιμών, θα πραγματοποιείς νοητά ταξίδια απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας!

Παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα και έχει πικάντικες και αρωματικές νότες, ειδικά όσο παλαιώνει. Ταιριάζει τέλεια με ντομάτα και ελιές, είναι ιδανικός μεζές για ούζο ή για τσίπουρο, εγώ όμως το τρίβω καμιά φορά και πάνω από τα σπαγκέτι μπολονέζ μου!

Αυτή η υπόγλυκη, βουτυρένια γεύση προέρχεται από ωρίμανση αρκετών μηνών. Το γάλα από το οποίο παράγεται η γραβιέρα είναι πρόβειο. Τρώγεται άνετα σκέτο αυτό το τυρί, αλλά και με μέλι, ξηρούς καρπούς ή τριμμένο πάνω από πατάτες τηγανιτές. Ταιριάζει ιδανικά με ξηρά λευκά κρασιά.

Καμιά φορά, αναρωτιέμαι πώς και αυτό το θεσπέσιο τυρί δεν είναι πιο διάσημο. Το «τυρί της φωτιάς», όπως το αποκαλούν λόγω της πιπεράτης και έντονης γεύσης του, είναι ημίσκληρο, ωριμάζει σε άλμη και παρασκευάζεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα. Σερβίρεται σκέτο ή με λαδορίγανη ως μεζές τσίπουρου και ούζου, αλλά χρησιμοποιείται και σε πίτες ή τριμμένο σε παξιμάδι. Τέλεια φίλη της μπύρας η Σφέλα, αν με ρωτάς!

Γλυκό και πικάντικο μαζί, πεντανόστιμο και γκουρμέ. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα και πάει με όλα. Νοστιμεύει ακόμα και μια απλή φέτα ψωμί! Το απολαμβάνω με σταφύλι ή πεπόνι...

Είτε από πρόβειο είτε από αιγοπρόβειο γάλα, αυτός ο ρευστός παράδεισος με τη μεστή γεύση με ξετρελαίνει κάθε εποχή. Το καλοκαίρι, όμως, πάνω σε παξιμαδάκι, με ντοματίνι και κρεμμύδι, είναι στα καλύτερά του. Μου αρέσει και αλειφωτό πάνω σε ομελέτα, για το τέλειο ελληνικό μπραντς!

Πολύ γαλακτώδης γεύση που προκύπτει από την ανάμειξη του γίδινου και του πρόβειου γάλατος. Το μανούρι μπαίνει στη σχάρα και συνοδεύει τέλεια τις πρασινάδες, μαζί με λίγο μπαλσάμικο. Έχει ιδιαίτερη υφή, σπάει και τρίβεται, είναι σχετικά ξηρό. Προσωπικά, το λατρεύω με ροζέ κρασί ή αφρώδεις οίνους.