FollowGeorge.gr

View Original

Kanelbullar: Θα γλείφεις και τα δάχτυλά σου με αυτά τα σουηδικά cinnamon buns!

Το fika των Σουηδών έχει γίνει αρκετά trendy τα τελευταία χρόνια κι αν είσαι πιστός αναγνώστης του FollowGeorge.gr, ξέρεις ακριβώς για ποιο πράγμα μιλάμε. Για σένα που το ακούς πρώτη φορά, το fika είναι η αγαπημένη συνήθεια των Σουηδών να κάνουν διάλειμμα για καφέ και (οπωσδήποτε) γλυκό, με φίλους ή συναδέλφους μέσα στη μέρα. Το fika δεν είναι μόνο συνήθεια, το fika είναι ολόκληρη η ιδιοσυγκρασία ενός έθνους.

Κομμάτι της γοητείας του fika είναι πως ακολουθείται ως συνήθεια εξίσου ευλαβικά από βαριεστημένους έφηβους και γλυκές ηλικιωμένες κυρίες. Όλες οι ηλικίες μαζί, στο ίδιο café για ώρες να απολαμβάνουν τη συντροφιά των υπολοίπων, στην τιμή ενός καφέ κι ενός γλυκού, είναι ακριβώς η εικόνα που σου έρχεται στο μυαλό, όταν σκέφτεσαι fika.

Οι Σουηδοί αγαπάνε τα κέικ, τα κουλουράκια και τα διάφορα παραδοσιακά αρτοσκευάσματά τους, τον καθένα τους να τρώει κατά μέσο όρο τουλάχιστον μισό τη μέρα. Ένα από τα κλασικά βιβλία ζαχαροπλαστικής τους, με τίτλο «Σουηδικά κέικ και κουλουράκια», πούλησε πάνω από 38.000.000 αντίτυπα όταν πρωτο-κυκλοφόρησε το 1945 κι έγινε έτσι το σουηδικό βιβλίο με τις περισσότερες πωλήσεις μετά τη Βίβλο και το Βιβλίο των Ψαλμών.

Τα kanellbullar (σουηδικά cinnamon buns) αποτελούν αγαπημένη λιχουδιά των Σουηδών με τον καφέ τους και είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή σε όλο τον κόσμο. Παρακάτω θα βρεις την παραδοσιακή συνταγή, όπως τη μοιράστηκε ο Σουηδός συγγραφέας Göran Everdahl, που θα κάνει την κουζίνα σου να μοσχοβολήσει κανέλα.

Το διπλό μυστικό της επιτυχίας που αποκαλύπτεται παρακάτω λειτουργεί εξίσου σε όλα τα ζυμάρια για τα σουηδικά τσουρεκάκια, είτε είναι αυτά με κανέλα, είτε με σαφράν, είτε με κάρδαμο. Πρώτον και κύριον: Να είσαι τρομερά ακριβής στις δοσολογίες των υγρών συστατικών, τα οποία πρέπει να είναι κοντά στη θερμοκρασία του σώματος, στους 37ο C, αλλιώς τα τσουρεκάκια σου θα βγουν κατσιασμένα και όχι μεγαλοπρεπή και φουσκωτά, όπως το επιβάλλει η παράδοση του fika και όπως το αξίζεις εσύ και οι καλεσμένοι σου.

Δεύτερον και πιθανότατα λιγότερο προφανές: να χρησιμοποιήσεις πολύ φειδωλά το αλεύρι στο δεύτερο ζύμωμα. Αν σε πιάσει απελπισία με το ζυμάρι να κολλάει και να μην μπορείς να το δουλέψεις, πρόσθεσε λίγο αλεύρι, αλλά, αν μπορέσεις να το αποφύγεις, σίγουρα θα επιβραβευτείς για την υπομονή σου, με τους φουσκωτούς πειρασμούς που θα αντικρίσεις αφού τα βάλεις στον φούρνο.

Τα ραγισμένα και στεγνά τσουρεκάκια δημιουργούν αποστροφή και φέρνουν ντροπή στις κουζίνες του fika και δεν πρόκειται να σε αφήσω να το βιώσεις αυτό!

 

Kanelbullar

Υλικά: 

Ζυμάρι

  • 150 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο

  • 500 ml γάλα

  • 50 γραμμάρια φρέσκια μαγιά

  • 50 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

  • 800-850 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Γέμιση

  • 150 γραμμάρια βούτυρο

  • 100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα 

Διακόσμηση

  • 1 αυγό

  • Μικρούς κύβους ζάχαρης  (nib sugar)

 

Εκτέλεση: 

Ανακατεύεις το βούτυρο με το γάλα και τα ζεσταίνεις στους 37οC, πριν προσθέσεις τη μαγιά(χλιαρό, όχι καυτό). Προσθέτεις τη ζάχαρη, το αλάτι και στη συνέχεια το αλεύρι, και τα ζυμώνεις σχολαστικά μέχρι να έχεις ένα λείο ζυμάρι. Το σκεπάζεις και το αφήνεις να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.

Ζυμώνεις το μείγμα σου ξανά, σε μια ελάχιστα αλευρωμένη επιφάνεια, και το χωρίζεις στα δύο. Με τον πλάστη σου δημιούργησε ένα μακρύ επίπεδο ορθογώνιο με το ένα από τα δύο κομμάτια.

Για τη γέμιση: Μοίρασε κομματάκια βουτύρου σε όλο το ζυμάρι σου, πασπάλισε τη ζάχαρη και την κανέλα και δίπλωσε το ζυμάρι σου έτσι ώστε να γίνει ένα μεγάλο ρολό, σαν λουκάνικο. Κόψε το ρολό σου σε φέτες και τοποθέτησε τα κυκλάκια σου πάνω σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα. Επανάλαβε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο κομμάτι που έχει μείνει από το ζυμάρι σου.

Καλύπτεις τα τσουρεκάκια σου με ένα πανί και τα αφήνεις να φουσκώσουν για άλλα 30 λεπτά, ενώ προθερμαίνεις τον φούρνο στους 250ο C.

Άλειψε τα με το αυγό και πασπάλισέ τα με τα κομματάκια ζάχαρης. Τα ψήνεις στον φούρνο για 8-10 λεπτά και τα αφήνεις να κρυώσουν σε μια σχάρα καλυμμένα με πανί πριν τα σερβίρεις.

 

Έτοιμα να τα απολαύσεις… Καλή σου όρεξη!