FollowGeorge.gr

View Original

Το μυστικό για να φτιάξεις σουηδικά κεφτεδάκια που θα ζηλέψουν και τα ΙΚΕΑ

Το μυστικό στη συνταγή για τα λαχταριστά σουηδικά κεφτεδάκια δεν είναι μόνο ένα, αλλά πολλά μικρά, κι εμείς σου τα αποκαλύπτουμε όλα!

1.       Κάνε τα κεφτεδάκια σου μικρά. Πολύ μικρές, απολαυστικές μπουκίτσες. Σκέφτεσαι πόση ώρα θα σου πάρει να τα πλάσεις ένα-ένα στο χέρι; Μην ανησυχείς, σου έχουμε τη λύση: Κορνέ ζαχαροπλαστικής. Θα σου μειώσει τον χρόνο της προετοιμασίας στο μισό, αν όχι παραπάνω.

2.       Ψήσε τα κεφτεδάκια σου στον φούρνο. Πρώτον, θα σου πάρει μια αιωνιότητα να τηγανίσεις ένα κιλό κεφτεδάκια σε μπουκίτσες και δεύτερον, έτσι γίνονται πιο ελαφριά. Αν θέλεις, μπορείς, βέβαια, να τους δώσεις λίγο χρώμα στο τηγάνι και να συνεχίσεις με το ψήσιμο στον φούρνο. Ή εναλλακτικά, βάλε τα υπόλοιπα κεφτεδάκια σου στην κατάψυξη και τηγάνισε μόνο όσα πρόκειται να φας, εκείνη τη στιγμή.

3.       Τα σουηδικά κεφτεδάκια χρειάζονται ανάλογα συνοδευτικά. Στα σουηδικά εστιατόρια τα σερβίρουν συνήθως με πουρέ πατάτας, μαρμελάδα από κράνα (μην το απορρίπτεις πριν το δοκιμάσεις!), κάποια κρεμώδη σως και αγγουράκια τουρσί. -Ναι, όλα μαζί στο ίδιο πιάτο!- Παρόλο που τα δύο τελευταία είναι προαιρετικά, χωρίς τον πουρέ πατάτας και τη μαρμελάδα δεν μπορείς να πεις ότι έχεις φάει το γνήσιο σουηδικό πιάτο.

Τη μαρμελάδα από  κράνα μπορείς να τη βρεις στο γειτονικό σου ΙΚΕΑ ή μπορείς να την αντικαταστήσεις με μαρμελάδα από μύρτιλα ή βατόμουρα.

 

Συνταγή - για 4 μερίδες

400 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς

1 αυγό

4 κουταλιές της σούπας φρυγανιά

75 ml γάλα

75 ml κρέμα γάλακτος

1 κουταλάκι του τσαγιού αλάτι

1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι

½ κρεμμύδι

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη

 

Εκτέλεση

Ανακατεύεις τη φρυγανιά, το αυγό, την κρέμα γάλακτος και το γάλα, προσθέτεις το αλατοπίπερο και το αφήνεις να σταθεί λιγάκι. Κόβεις το κρεμμύδι στη μέση. Περνάς το ένα κομμάτι από τον τρίφτη και το αφήνεις στην άκρη για την ώρα. Στη συνέχεια, ψιλοκόβεις το άλλο μισό κρεμμύδι και το τσιγαρίζεις ελάχιστα, χωρίς να το αφήσεις να πάρει χρώμα. Τα ανακατεύεις όλα μαζί, μέχρι να έχεις ένα ομοιογενές μείγμα.

Ήρθε η ώρα να πλάσεις τον κιμά σου σε μικρά μπαλάκια (αν σε εξυπηρετεί χρησιμοποίησε το κορνέ ζαχαροπλαστικής για τέλειο σχήμα). Τηγανίζεις τα κεφτεδάκια σου σε αντικολλητικό τηγάνι με βούτυρο ή μαργαρίνη σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις πάρουν χρώμα, τα αφήνεις με χαμηλωμένη φωτιά να μαγειρευτούν άλλα 5 λεπτά.

Τιπ: Αν κάνεις μεγαλύτερη ποσότητα ή αποφεύγεις τα τηγανητά, μπορείς να βάλεις τα κεφτεδάκια σου στον φούρνο.

Καλή σου όρεξη!