gvitoratos

Hey!

Καλωσόρισες στο followgeorge.gr

Θα βρεις εμπειρίες από τα ταξίδια μου, συμβουλές και γαστρονομικές προτάσεις. Ελπίζω να το απολαύσεις όσο εγώ!

Κωνσταντινούπολη: Πλήρης οδηγός για το ταξίδι των ονείρων σου

Κωνσταντινούπολη: Πλήρης οδηγός για το ταξίδι των ονείρων σου

Μια εβδομάδα αρκεί για να δεις και να κάνεις τα βασικά στην Πόλη. Αλλά δε φτάνει ούτε μια ζωή για να την χορτάσεις και να πεις ότι την έζησες. Το παλιό ενώνεται με το νέο με τρόπο δυναμικό και η κουλτούρα της σε όλα τα επίπεδα είναι μοναδική. Πλήθος ελληνικών αναμνήσεων, ευχάριστων και δυσάρεστων, βρίσκονται κάπου εκεί, στον Βόσπορο, στην Αγία Σοφία και σε εκείνη τη θρυλική καρυδόπιτα που μας έφτιαχνε αυτή μας η θεία, η Πολίτισσα… Αν πας, θα θες να επιστρέψεις σύντομα και η ομορφιά των τοπίων της, οι επιλογές του κέντρου της, η αύρα των ανθρώπων θα σε κατακτήσουν. Αρκεί να πας ανοιχτός, χωρίς κλειστόμυαλες αντιλήψεις απέναντι στους Τούρκους (θυμήσου ότι άλλο λαός, άλλο κράτος!)

Το FollowGeorge.gr σού παρουσιάζει όσα μπορείς -και, μεταξύ μας, επιβάλλεται- να κάνεις στην Istanbul, για να σου μείνει πραγματικά αξέχαστη.

hagia_sophia.jpg

Ημέρα 1η

Επίσκεψη στην Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί και το Τοπ Καπί

Το κτήριο χρονολογείται από τον 6ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Τα ψηφιδωτά που καλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των 500 χρόνων που η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί, πλέον παρουσιάζονται σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια. Προσοχή, η ουρά είναι τεράστια, κλείσε εγκαίρως το εισιτήριό σου και ξύπνα πρωί. Στην περιοχή του Σουλτανχαμέτ, το παλιότερο κομμάτι της πόλης, βρίσκονται ακόμα το Μπλε Τζαμί, το Υδραγωγείο, το Τοπ Καπί και η περιβόητη εκκλησία που, αφού μετατράπηκε σε τζαμί, τώρα πλέον λειτουργεί ως μουσείο. Με τους χαρακτηριστικούς έξι μιναρέδες και τον εντυπωσιακό ολοστρόγγυλο τρούλο, αξίζει και το Μπλε Τζαμί. Εικοσι ένα χιλιάδες πλακάκια μπλε, λευκού και κόκκινου χρώματος στολίζουν από τον 17ο αιώνα τις οροφές του! Τις Παρασκευές το τζαμί είναι κλειστό. Συνεχίζοντας από τους δύο ναούς, θα καταλήξεις στο Τοπκαπί, που αποτέλεσε την επίσημη κατοικία των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τον 15ο αιώνα, μέχρι που φτιάχτηκε το Ντολμάμπαχτσε. Απόλαυσε τη συναρπαστική εικόνα της Πόλης, όπως απλώνεται στα πόδια του Παλατιού, και κάνε μια στάση σε ένα από τα δεκάδες παγκάκια για να απολαύσεις την υπέροχη χλωρίδα του κήπου.

Καπαλίτσαρσι1.jpg

Ημέρα 2η

Μεγάλο Παζάρι και Αιγυπτιακή αγορά μπαχαρικών

Στην Παλιά Πόλη, το 550 ετών Καπαλί Τσαρσί –που σημαίνει κλειστή οροφή στα τούρκικα– είναι η παλιότερη και μεγαλύτερη κλειστή αγορά του κόσμου! Τέσσερις χιλιάδες, χωρίς υπερβολή, πάγκοι, όπου θα βρεις τα πάντα, από ναργιλέδες μέχρι στολίδια, τουρκικά σουβενίρ, ποτηράκια του καφέ, ρούχα, χειροποίητα χαλιά και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς… Να προσέχεις τα πράγματά σου και να μην είσαι ευκολόπιστος, ούτε να συγκινηθείς με τα σπαστά ελληνικά αρκετών από τους εμπόρους. Ξέρουν μόνο τόσα όσα χρειάζονται για να σου πουλήσουν το προϊόν τους. Κάνε παζάρι (σε παζάρι είσαι!) και διαπραγματεύσου για μια καλύτερη τιμή. Τα ίδια ισχύουν και στην Αιγυπτιακή αγορά, το Μισίρ Κασιρτσί, όπου θα βρεις φίνα μπαχάρια, τσάγια, βότανα και πολίτικα γλυκά. Αξίζει να αφιερώσεις μια μέρα στα ψώνια σου, στη διάρκεια των οποίων θα τσιμπολογήσεις, θα πιεις τσάι ή καφέ και, αν το θες, θα απολαύσεις και ναργιλέ σε κάποιο από τα παρακείμενα στις αγορές καταστήματα.

Φανάρι.jpg

Ημέρα 3η

Μια μέρα στο Φανάρι

Η ελληνική αυτή γειτονιά, που μοιάζει βγαλμένη από φελινικά φιλμ, βρίσκεται χτισμένη στον 4ο και 5ο λόφο της Κωνσταντινούπολης, με επίκεντρο το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τα σημάδια της εγκατάλειψης είναι εμφανή, αρκετά κτήρια είναι ερειπωμένα, υπάρχουν όμως και αρκετά ιστορικά κτήρια και Μονές για να πάρεις μια γεύση από το ελληνικό παρελθόν. Μπαίνοντας στον προαύλιο χώρο του Πατριαρχείου, η γαλήνη θα σε συνεπάρει και, αν είσαι τυχερός, μπορεί να πετύχεις λειτουργία. Περπάτησε μες στα στενά του Φαναριού, τράβα φωτογραφίες, παίξε με τα μικρά παιδιά που κλωτσούν μπάλες, κάτσε στο καφενείο απέναντι από το Πατριαρχείο και μην κάνεις το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι Έλληνες επισκέπτες, να φεύγουν αμέσως μόλις προσκυνήσουν.

istiklal-street-turkey_l.jpeg

Ημέρα 4η

Μια βραδιά downtown

Από την πλατεία Ταξίμ περπάτα κατά μήκος της Istiklal (αντίστοιχη Ερμού δική μας) και φτάσε στον Πύργο του Γαλατά, μετά από μια διαδρομή γεμάτη βιτρίνες, μυρωδιές και πρόσωπα. Αν θες, πάρε το χαρακτηριστικό κόκκινο τραμ που έχεις δει σε τόσες και τόσες φωτογραφίες ή, αν δεν το πάρεις, τουλάχιστον τράβηξέ το κι εσύ μία! Μια στάση στο Cafe Ara για ένα ποτήρι κρασί, πριν οποιαδήποτε άλλη επιλογή εξόδου, συνίσταται ανεπιφύλακτα. Έχε υπόψη σου ότι η Πόλη έχει υπέροχη νυχτερινή ζωή για κάθε γούστο και προτίμηση -κράτα δυνάμεις! Για μετά τη διασκέδαση, θα βρεις δεκάδες μαγαζιά ανοιχτά μέχρι το πρωί για το απαραίτητο βρώμικο (ντονέρ από τον τόπο του!), αλλά και μύδια στον δρόμο που, κατά την ταπεινή μου άποψη, δε χρειάζεται να φοβηθείς να τα φας δυο δυο και τρία τρία μην σου πω. Το λεμόνι καίει τα μικρόβια, που θα έλεγε και η Πολίτισσα γιαγιά! Αν επιλέξεις να πας στον Πύργο του Γαλατά με το φως της ημέρας, ίσως βρεις καλή την ιδέα να ανέβεις πάνω για την τέλεια θέα στην πόλη, πληρώνοντας το αντίτιμο των πέντε ευρώ.

Ντολμάμπαχτσε.jpg

Ημέρα 5η

Επίσκεψη στο Ντολμά Μπαχτσέ

Πρόκειται για το απόλυτα μεγαλοπρεπές παλάτι, κατοικία των τελευταίων σουλτάνων και τελευταία κατοικία του Κεμάλ. Η απόλυτη χλιδή, μια προσπάθεια, τότε, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να δείξει ότι δεν υπολείπεται σε πολυτέλεια, τέχνη και αισθητική από τη Δύση, διακοσμημένα στο εσωτερικό από Γάλλο διακοσμητή, με τους μεγαλύτερους πολυελαίους της Ευρώπης φερμένους από την Αγγλία, με απόλυτη τάξη και πειθαρχία να θυμίζει τον τελευταίο κάτοικο του παλατιού -τα ρολόγια του παλατιού έχουν μείνει σταματημένα στην ώρα θανάτου του Ατατούρκ. Δυστυχώς, οι φωτογραφίες στο εσωτερικό του παλατιού απαγορεύονται. Λαμβάνουν χώρα οργανωμένες ξεναγήσεις ανά μία ώρα με ξεναγούς.

χαμάμ.jpg

Χαμάμ, δερβίσηδες, μπακλαβάς και iskender kebap

Μια στάση σε ένα παραδοσιακό τούρκικο χαμάμ αποτελεί εμπειρία μοναδική στο είδος της. Κάθε χαμάμ έχει πλήθος από διαφορετικά είδη θεραπειών να προσφέρει, αλλά εσύ μπορείς να πάρεις το βασικό πακέτο: θα πάρεις το παραδοσιακό peştamal (ένα βαμβακερό πανί για να τυλιχτείς), το σαπουνάκι και το σφουγγαράκι και θα μπεις στην κεντρική αίθουσα του χαμάμ, όπου οι μασέρ —natir για τις γυναίκες, tellak για τους άνδρες— θα σε μουλιάσουν, θα σε τρίψουν, θα σε απολεπίσουν και θα σε ξεπλύνουν. Μετά, κάτσε όση ώρα τραβάει η ψυχή σου πάνω στα ζεστά μάρμαρα ή επίλεξε κάποιο από τα προσφερόμενα προγράμματα μασάζ. Αν πεις ότι είσαι Έλληνας, θα έχεις μια μικρή έκπτωση! Το Cemberlitaş Χαμάμ, στην Παλιά Πόλη, λειτουργεί από τον 16ο αιώνα και η καλή του φήμη θα δικαιωθεί από την πρώτη σου κιόλας επίσκεψη εκεί. Αφού έχεις χαλαρώσει επαρκώς, μπορείς να πας για φαγητό και, αν και το καλύτερο iskender kebap θα το βρεις στην Προύσα και όχι στην Πόλη, οι επιλογές για νόστιμο και καλά ψημένο κρέας είναι δεκάδες. Όπου υποπτεύεσαι “τουριστίλα”, μακριά! Και αφού κλείσεις το δείπνο με ένα γλυκό, όπως ας πούμε μπακλαβά φιστίκι—all time classic, μπορείς να κλείσεις την ημέρα σου με ένα θέαμα που όμοιό του, πιθανά, δεν έχεις ξαναδεί. Στο Hodjapasha Cultural Center, που από μόνο του ως κτήριο είναι υποβλητικό,θα απολαύσεις τους σχεδόν ιπτάμενους δερβίσηδες. Ατόφια τέχνη, άλλωστε γι’ αυτό προστατεύθηκε ως πολιτιστικό μνημείο από την Unesco.

2_prighponhsia.jpg

Ημέρα 6η

Εκδρομή στα Πριγκηπόννησα

Πρώτη, Χάλκη, Πρίγκηπος, πρασινάδες, ποδήλατα, Θεολογική σχολή, βόλτα με την άμαξα και, για τους τολμηρούς, βουτιά στην θάλασσα! Τα Πριγκηποννήσια, που βρίθουν από ελληνικά σπίτια, είναι ιδανική επιλογή για κοντινή εκδρομή από την Κωνσταντινούπολη. Τα καραβάκια από το Καρακιόι κάνουν ελάχιστη ώρα και πάνω από το καράβι θα απολαύσεις τους γλάρους και τα υπόλοιπα καραβάκια που δημιουργούν μια εικόνα σαν... καρτ ποστάλ.

Cukurcuma.jpg

Ημέρα 7η

Ο λόφος του Cukurcuma και το Μουσείο της Αθωότητας

Το πιο εναλλακτικό σημείο της Πόλης, οι πιο εκλεκτικές αντικερί, τα πιο ιδιαίτερα της τέχνης και της γαστρονομίας, βρίσκονται στον λόφο του Τσουκούρ Σουμά. Γκαλερί, μπουτίκ και υψηλής αισθητικής καφέ υποδέχονται αγοραστές που αναζητούν παλιά χαλιά, καφτάνια, οθωμανικά κεντήματα, αλλά και αγγεία και κοσμήματα. Αν έχεις διαβάσει το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Ορχάν Παμούκ το «Μουσείο της Αθωότητας», θα καταλάβεις αμέσως ότι ο Τούρκος Νομπελίστας αναφέρεται στο μικρό ομώνυμο μουσείο που βρίσκεται στη γειτονιά -πρόκειται για μια καλή μικρογραφία της ζωής της ανώτερης τάξης της δεκαετίας του ‘70 στην Κωνσταντινούπολη.

“Πήγες σ’ άλλη γειτονιά”

Η Κωνσταντινούπολη δεν είναι μόνο το κέντρο της! Μην παραλείψεις να πας μια βόλτα και από άλλες συνοικίες, όπως ας πούμε το “posh” Νισάντασι, με τις απίθανες, γαστρονομικές επιλογές και την υψηλή ραπτική, αλλά και την ανατολική πλευρά της Πόλης, όπου θα βρεθείς πανεύκολα μέσω πλοιαρίου και, το καλό που σου θέλω, να μην ξεχάσεις να προμηθευτείς μπαχαρικά και παστουρμάδες πρώτης ποιότητας.

Μπαλκόνι-Σαλόνι: ένα ταξίδι που δε χρειάζεται να βαριέσαι

Μπαλκόνι-Σαλόνι: ένα ταξίδι που δε χρειάζεται να βαριέσαι

Diary: Η Πόλη μου, ένα φιλί με γεύση κανέλας και λίγο καυτό τσάι

Diary: Η Πόλη μου, ένα φιλί με γεύση κανέλας και λίγο καυτό τσάι