gvitoratos

Hey!

Καλωσόρισες στο followgeorge.gr

Θα βρεις εμπειρίες από τα ταξίδια μου, συμβουλές και γαστρονομικές προτάσεις. Ελπίζω να το απολαύσεις όσο εγώ!

Μυκήνες: Περιήγηση στο βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα

Μυκήνες: Περιήγηση στο βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα

Οι Μυκήνες είναι ένας από τους σπουδαιότερους πολιτισμούς που έχει να επιδείξει η Ελλάδα. Και μόνο στο άκουσμά τους το κορμί σου αναριγεί. Ο πολιτισμός αυτός πήρε το όνομά του από την περιοχή αυτή. Πόσο μελάνι έχουν ξοδέψει αρθρογράφοι και ερευνητές κάνοντας μελέτες πάνω στον Μυκηναϊκό πολιτισμό και αρχαιολόγοι  πόσους μήνες πέρασαν μελετώντας την ιστορία αλλά και τα κτίσματα αυτού του πολιτισμού στον αργολικό χώρο.

Ακολούθησε το άρθρο αυτό για ένα ταξίδι στον χρόνο διαβάζοντας για έναν από τους σπουδαιότερους (μέχρι σήμερα) πολιτισμούς της αρχαιότητας. Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός είναι φτιαγμένος πάνω σε δύο μεγάλους λόφους: τον Προφήτη Ηλία και τη Σάρα. Μπροστά στα μάτια σου απλώνεται η πεδιάδα της Αργολίδας όπου το πράσινο θα δεις πως κυριαρχεί σε όλο του το μεγαλείο. Καθώς το κοιτάς νιώθεις την έλξη του χώρου, αισθάνεσαι τον παλμό του πολιτισμού και τις δονήσεις μιας άλλης εποχής. Το δέος που ακολουθεί καθώς μπαίνεις στα άδυτα του Μυκηναϊκού πολιτισμού εγκιβωτίζει ιδέες ενός ένδοξου παρελθόντος. Ένας μύθος θέλει τα τείχη των Μυκηνών να έχουν οικοδομηθεί από Κύκλωπες για αυτό ονομάζονται και Κυκλώπεια τείχη.

Η γνωστή ιστορία με τον Σλήμαν και «το προσωπείο του Αγαμέμνονα»

Μάσκα Αγαμέμνωνα

Ο Ερρίκος Σλήμαν Γερμανός επιχειρηματίας και πρωτοπόρος στο κομμάτι της αρχαιολογίας από μικρός εντυπωσιαζόταν με τους μύθους του Ομήρου έτσι ξεκίνησε τις ανασκαφές στις Μυκήνες. Λίγο πριν το τέλος των ανασκαφών, στις 30 Νοεμβρίου 1876, βρήκε ένα χρυσό προσωπείο πάνω στο πρόσωπο ενός νεκρού σε έναν ταφικό θάλαμο. Αμέσως θεώρησε από τη μεγαλοπρέπειά της πως πρόκειται για τη μάσκα του βασιλιά Αγαμέμνονα. Το να φοράνε μάσκες στους νεκρούς τους ήταν μια τακτική που οι Μυκηναίοι συνήθιζαν να κάνουν για να τους προστατεύουν. Ο Σλήμαν βέβαια λόγω άλλων γεγονότων που είχαν γίνει στο παρελθόν δεν έχαιρε εκτιμήσεως και στις ανασκαφές αυτές το ελληνικό κράτος όρισε τον αρχαιολόγο Παναγιώτη Σταματάκη να τον επιτηρεί. Ο Παναγιώτης Σταματάκης επιβεβαίωσε πως υπήρχαν πολλοί μάρτυρες εκείνη την ημέρα που βρέθηκε το προσωπείο του Αγαμέμνονα. Βέβαια σήμερα υπάρχουν πολλά άρθρα που αμφισβητούν αν όντως το πρόσωπο αυτό άνηκε στον Αγαμέμνονα, όπως ισχυρίζονταν εκείνοι, αλλά έτσι και αλλιώς το γεγονός αυτό από μόνο του δηλαδή της ανακάλυψης ενός προσωπείου (ακόμα και αν άνηκε σε άλλον βασιλιά) αποτελούσε ένα εύρημα ιδιαίτερα σημαντικό. Μαζί με το προσωπείο ανακάλυψε και αντικείμενα καθημερινά και κοσμήματα που σήμερα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών. Πολλά από αυτά τα εκθέματα είναι αντίγραφα των αληθινών που σήμερα υπάρχουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

Ο θησαυρός του Ατρέα

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο θολωτό τάφο των Μυκηνών και βρίσκεται λίγο πιο πέρα από τον αρχαιολογικό χώρο αλλά μία επίσκεψη εκεί αξίζει να την κάνεις. Ωστόσο η ταυτότητα του τάφου αμφισβητείται καθώς κάποιοι μιλούν για τον πατέρα του Αγαμέμνονα πως πρόκειται. Σύμφωνα με τη μυθολογία όταν ανέλαβε βασιλιάς ο Ατρέας και ήρθε σε σύγκρουση με τον αδερφό του, Θυέστη, ξεκίνησε μια βαριά κατάρα για το βασίλειο. Μετά από τόσα χρόνια που δημιουργήθηκε το βασίλεο των Μυκηνών σήμερα θα είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις όσα θα δεις και για αυτό θα χρειαστεί να βάλεις λίγο τη φαντασία σου να δουλέψει.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών

Πύλη Λεόντων, Μυκήνες

Ξεκινώντας την περιήγησή μας στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών το πρώτο πράγμα που συναντάς μετά τα εκδοτήρια είναι δύο μεγάλοι θολωτοί τάφοι. Λέγεται ότι είναι η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι. Το αμέσως επόμενο είναι η μεγάλη και διάσημη Πύλη των Λεόντων. Η Πύλη των Λεόντων είναι επιβλητική και σε μαγεύει με την αναπαράσταση των λιονταριών εξ’ ου και το όνομα αυτό. Το Ανάκτορο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και εκεί ήταν και ο θρόνος του βασιλιά. Από εκεί η θέα είναι μαγευτική. Ένας άλλος χώρος που πρέπει να επισκεφθείς είναι η υπόγεια δεξαμενή που κάποτε τροφοδοτούσε με νερό τον οικισμό. Λίγο πριν την είσοδο κοντά στα εκδοτήρια είναι και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών που θα πρέπει να επισκεφθείς. Ανάμεσα στα εκθέματα που έχει βρίσκεται και η μακέτα με τον λόφο των Μυκηνών που θα σε κατατοπίσει πλήρως για την εικόνα που είχε κάποτε η πόλη.

Το λίκνο αυτό του πολιτισμού συνεχίζει και εμπνέει ανθρώπους της τέχνης σε κάθε της έκφανση. Ξεκινώντας από τον Όμηρο και φτάνοντας στο σήμερα πλειάδα έργων έχουν γραφτεί για τις Μυκήνες. Για όλους αυτούς τους λόγους ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών αποτελεί ένα από τα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Λευτέρης Δημηρόπουλος: Αναπολώ το διαφορετικό που έζησα στο Ιράν

Λευτέρης Δημηρόπουλος: Αναπολώ το διαφορετικό που έζησα στο Ιράν

Σουρτούκω: Το μεζεδοπωλείο της Θεσσαλονίκης που θα γίνει το στέκι σου

Σουρτούκω: Το μεζεδοπωλείο της Θεσσαλονίκης που θα γίνει το στέκι σου