gvitoratos

Hey!

Καλωσόρισες στο followgeorge.gr

Θα βρεις εμπειρίες από τα ταξίδια μου, συμβουλές και γαστρονομικές προτάσεις. Ελπίζω να το απολαύσεις όσο εγώ!

Γνώρισε τα πιο περίεργα έθιμα ανά τον κόσμο σχετικά με το φαγητό και το ποτό

Γνώρισε τα πιο περίεργα έθιμα ανά τον κόσμο σχετικά με το φαγητό και το ποτό

Eίχες κι εσύ μια θεία/μαμά/γιαγιά να σε χτυπάει στους αγκώνες κάθε φορά που στηριζόσουν στο τραπέζι; Αν ναι, ξέρεις πολύ καλά, πόσο σημαντικοί μπορεί να είναι οι καλοί τρόποι κατά τη διάρκεια του φαγητού. Η σωστή συμπεριφορά στο τραπέζι -και οι λόγοι πίσω από αυτήν-, είναι τόσο βαθιά ριζωμένα μέσα σου, που έχουν γίνει δεύτερη φύση και μπορεί πλέον να μην τα αντιλαμβάνεσαι καν, μέχρι να φτάσεις σε κάποια από τις παρακάτω χώρες και συναντήσεις κάποιους πιο διαφορετικούς και συχνά εντυπωσιακούς κανόνες καλής συμπεριφοράς στο τραπέζι. Παρακάτω θα γνωρίσεις μερικά από τα πιο περίεργα και ασυνήθιστα πράγματα, που ακολουθούν ευλαβικά οι άλλοι λαοί στο τραπέζι τους.

 

Κίνα: Μην αδειάζεις ποτέ το πιάτο σου

china.jpg

Σ’ έχουν μαλώσει ποτέ γιατί δεν τελείωσες ό,τι υπάρχει στο πιάτο σου; Υπάρχουν όλα εκείνα τα παιδιά που λιμοκτονούν εκεί έξω και είναι ασέβεια να μην τελειώσεις το φαγητό σου, σωστά; Σύμφωνα με το The Huffington Post, όλα όσα με τόσο κόπο σου μάθαιναν η μαμά και ο μπαμπάς σου, που σε υποχρέωναν να τελειώσεις και το τελευταίο ψίχουλο, είναι ένα τεράστιο ατόπημα στην Κίνα.

Το να αδειάσεις εντελώς το πιάτο σου δείχνει ότι δεν έχεις χορτάσει ακόμα και αυτό σημαίνει ότι ο οικοδεσπότης σου δεν σου έδωσε αρκετό φαγητό. Περιττό να σου πω πως αυτή είναι μια μεγάλη προσβολή…

Αν βρεθείς στην Ινδία ή την Ιαπωνία, το να αφήσεις ακόμη και λίγο στο πιάτο σου είναι εξίσου κακό. Εκεί, υπονοεί την έλλειψη σεβασμού προς τον οικοδεσπότη και το φαγητό και θεωρείται σπατάλη.

Το πώς ερμηνεύεται διαφορετικά ένα άδειο πιάτο είναι το τέλειο παράδειγμα γιατί πρέπει να γνωρίζεις την εθιμοτυπία της κάθε χώρας πριν ταξιδέψεις!

 

Ινδία: Μην πεις ευχαριστώ!

Σε πολλές χώρες, θεωρείται δείγμα καλής ανατροφής να πεις «ευχαριστώ», όταν κάποιος σου βάζει ένα ποτό ή σου προσφέρει ένα υπέροχο επιδόρπιο. Αλλά στην Ινδία, μπορεί να είναι εντελώς προσβλητικό.

Το Trip Savvy ανακάλυψε τον λόγο και πώς αυτό ερμηνεύεται.

Εάν βρεθείς σε επίσημο δείπνο, το να πεις "ευχαριστώ" είναι εντάξει. Αλλά, αν είσαι παρέα με φίλους και συγγενείς στο τραπέζι, το ευχαριστώ σημαίνει ότι έχουν ξεβολευτεί για να κάνουν κάτι ξεχωριστό για σένα.

unsplash-image-Q_Moi2xjieU.jpg

Στο δυτικό πολιτισμό πράγματα, όπως το να περνάς τα πιάτα παρακάτω ή να κάνεις τους επισκέπτες να νιώθουν άνετα, είναι απλά, που συνηθίζονται με τους φίλους και την οικογένεια. Ο Ινδός Deepak Singh, ωστόσο, έγραψε ένα ολόκληρο κομμάτι για το περιοδικό The Atlantic, σχετικά με το πόσο δύσκολο ήταν να συνηθίσει να λέει "ευχαριστώ" σε ένα χαλαρό περιβάλλον, όταν μετακόμισε στις ΗΠΑ, αφού μεγάλωσε σε μια κουλτούρα, όπου αυτό θα φαινόταν σαρκαστικό, εκτός τόπου και χρόνου, ή σαν αναγνώριση μια χάρης τόσο αξιοσημείωτη, που θα έπρεπε να ανταποδοθεί μια μέρα. Αν βρεθείς, λοιπόν, σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα ή ανάμεσα σε φίλους, μην πεις ευχαριστώ, γιατί υπονοεί ότι βλέπεις τη σχέση σας περισσότερο τυπική, παρά φιλική.

 

Ουγγαρία: Μην τσουγκρίζεις το ποτήρι σου!

Είτε πεις "Γειά μας" είτε "Εβίβα", πιθανότατα θα κάνεις την κίνηση να τσουγκρίσεις το ποτήρι σου πριν πιείς. Στην Ουγγαρία, όμως, δεν θέλεις να το κάνεις αυτό, σύμφωνα με το Lost In Budapest. Εκτός του ότι θεωρείται αγενές, πιθανότατα κάποιος θα βρεθεί να σου βάλει και τις φωνές, ειδικά αν είναι παρόντες μεγαλύτεροι ηλικιακά άνθρωποι.

Σύμφωνα με την ιστορία, το τσούγκρισμα των ποτηριών είναι μια πολιτικά φορτισμένη κίνηση.

Όταν η αυστριακή κυβέρνηση κατέστειλε την ουγγρική εξέγερση το 1848, οι Αυστριακοί ηγέτες πανηγύρισαν σε δημόσια θέα την εκτέλεση των Ούγγρων ανταρτών. Φυσικά, τσούγκριζαν προκλητικά τα ποτήρια τους και μέχρι και σήμερα η συγκεκριμένη κίνηση παραπέμπει σε αυτό το ιδιαίτερα σκοτεινό κεφάλαιο στην ουγγρική ιστορία.

unsplash-image-9RLk3ZpulUk.jpg

Σε ορισμένα μέρη, λένε ότι η παράδοση του να μη τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους υποτίθεται πως θα διαρκούσε μόνο 150 χρόνια και, δεδομένου ότι η πρώτη απόφαση να μην τσουγκρίζονται τα ποτήρια έγινε την 1η Ιανουαρίου 1850, η παράδοση θα έπρεπε να είχε λήξει την 1η Ιανουαρίου 2000. Θα σε στραβοκοιτάξουν ακόμα, ωστόσο, οπότε καλύτερα να μην το ρισκάρεις.

 

Ισπανία: Ρίξε το σκουπίδι σου στο πάτωμα

Στην Ισπανία θα βρεις μερικά από τα πιο νόστιμα πιάτα, τα οποία, όμως, συνοδεύονται από έναν πολύ περίεργο τρόπο διαφήμισης σχετικά με το πόσο καλό είναι το φαγητό ενός εστιατορίου. Σύμφωνα με τη La Tortuga Viajera, όποιος ψάχνει ένα καλό μέρος για τάπας πρέπει να ψάξει το μέρος με τα περισσότερα σκουπίδια στο πάτωμα. Οποιοδήποτε είδος σκουπιδιών, από χαρτοπετσέτες και σουβέρ, έως αποφάγια.

Dirty+Bar+Floor (1).jpg

Ο συλλογισμός πίσω από αυτό είναι ότι, όσο καλύτερο φαγητό υπάρχει σε ένα μέρος, τόσο πιο γεμάτο είναι, τόσο πιο απασχολημένο είναι το προσωπικό, τόσο περισσότεροι άνθρωποι μπαινοβγαίνουν συνέχεια, που σημαίνει ότι συσσωρεύεται ένας τόνος σκουπιδιών.

Έτσι, εάν υπάρχουν σκουπίδια στο πάτωμα, μπορείς να φας στο εστιατόρια άφοβα και να αφήσεις κι εσύ το δικό σου σκουπίδι. Ωστόσο, το ισπανικό περιοδικό Sabores προσθέτει ότι δεν ακολουθούν όλα τα εστιατόρια της Ισπανίας αυτό το σκεπτικό, οπότε έλεγξε το πάτωμα και πράξε ανάλογα με το τι κάνουν οι ντόπιοι.

 

Ταϊλάνδη: Η χρήση του πιρουνιού είναι παραπλανητική

thai.jpg

Το ταϊλανδέζικο φαγητό είναι τόσο νόστιμο που μπορεί να μπεις στον πειρασμό να ταξιδέψεις εκεί μόνο και μόνο για να γευθείς το αυθεντικό. Ίσως γνωρίζεις ήδη ότι το ρύζι είναι βασικό μέρος της κουζίνας τους, αν όμως το ρύζι είναι στο τραπέζι, θέλει προσοχή από άποψη καλής συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με το Trip Savvy, θα σου φέρουν τσοπ στικς για τα πιάτα με νουντλς και πιρούνι και κουτάλι για όλα τα υπόλοιπα. Το πιρούνι πηγαίνει στο αριστερό σου χέρι και το κουτάλι στο δεξί, αλλά δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις το συγκεκριμένο πιρούνι για φαγητό, αφού είναι αυστηρά για να σπρώχνεις το φαγητό από το πιάτο στο κουτάλι ή να το κόψεις σε μικρότερα κομμάτια. Το πιρούνι δεν πηγαίνει σε καμία περίπτωση στο στόμα σου.

Επίσης, το κολλώδες ρύζι τρώγεται με τα δάχτυλά και μην ξεχάσεις να πάρεις καλύτερα πολλές μικρές μερίδες, παρά λιγότερες και μεγαλύτερες.

 

Ιορδανία: Η συγκέντρωση για καφέ δεν είναι απλή υπόθεση

Ο καφές στις περισσότερες δυτικές χώρες είναι ένας αρκετά συνηθισμένος τρόπος για να ξεκινήσεις τη μέρα σου και πιθανότατα τον φτιάχνεις πριν καλά-καλά ακόμη ξυπνήσεις πλήρως το πρωί. Στον πολιτισμό των Βεδουίνων της Ιορδανίας όμως, είναι μια εξαιρετικά ξεχωριστή περίσταση και με ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο κανόνων.

Η Simone από την Simone's Kitchen, που το γνώρισε από πρώτο χέρι, λέει, ότι είναι ένα σημαντικό μέρος του πολιτισμού τους.

Το να μοιραστείς ένα φλιτζάνι καφέ είναι το παρασκήνιο, με το οποίο διευθετούνται οι πόλεμοι, οργανώνονται οι γάμοι και γίνονται οι διαπραγματεύσεις.

jordan-bedouin-coffee-ceremony-main.jpg.1200x800_q85_crop.jpg

Οι άνδρες και οι γυναίκες συνήθως κάθονται χωριστά και κάθε γκρουπ περιμένει και παρακολουθεί την ώρα που ο οικοδεσπότης φτιάχνει τον καφέ και τον δοκιμάζει πρώτα, για να βεβαιωθεί ότι είναι κατάλληλος για σερβίρισμα. Στη συνέχεια, κάθε επισκέπτης παίρνει μια μικρή ποσότητα σε ένα μικρό φλιτζάνι και δεν είναι ασυνήθιστο να ξαναγεμίζεται το ίδιο άδειο φλιτζάνια και να περνάει  στο επόμενο άτομο. Οι παρόντες σερβίρονται από δεξιά προς τα αριστερά, ενώ σου επιτρέπεται να πιείς το πολύ τρία φλιτζάνια. Στο Wadi Run Nomads γράφει, ότι αυτά είναι φλιτζάνια είναι για την ψυχή, για το σπαθί και για τη φιλοξενία. Μπορείς να σταματήσεις ανά πάσα στιγμή, κουνώντας το φλιτζάνι σου στον οικοδεσπότη, αλλά λένε επίσης ότι θα ήταν καλύτερα να προετοιμαστείς να πιείς τουλάχιστον ένα φλιτζάνι -η άρνηση θεωρείται μεγάλη αγένεια.

 

Ρωσία: Το ποτό έχει τους δικούς του κανόνες

Δεν είναι μυστικό ότι οι Ρώσοι αγαπούν τη βότκα τους και αγαπούν τις παραδόσεις, γύρω από τις οποίες έχουν μεγαλώσει, επίσης. Η εθιμοτυπία επιτάσσει να προετοιμαστείς ψυχολογικά και σωματικά να καταναλώσεις άφθονο αλκοόλ ακόμα και τις εργάσιμες μέρες και, σύμφωνα με το PRI, οι επισκέπτες συχνά λένε ότι είναι πιο εύκολο να το ακολουθήσεις παρά να υποστείς το χλευασμό που έρχεται με την απόρριψη ενός ποτού -μια ενέργεια που, συν τοις άλλοις, θεωρείται αγενής.

Το Modern Drunkard Magazine λέει ότι είναι, επίσης, μεγάλη προσβολή να μην προσφέρεις σε κάποιον ένα ποτό όταν είσαι ο οικοδεσπότης και, αν φτάσεις με καθυστέρηση, καλύτερα να προετοιμαστείς να δεχτείς ένα ποτήρι γεμάτο με ό,τι βρεθεί, για να φθάσεις τους υπόλοιπους.

russia.jpg

Μην αρνηθείς ένα τελευταίο ποτό πριν φύγεις, μην ανοίξεις ένα μπουκάλι που δεν σκοπεύεις να τελειώσεις, μην πεις όχι στο φαγητό που προσφέρεται μαζί με το ποτό σου και μη ‘μολύνεις’ τη βότκα σου με οτιδήποτε άλλο μέσα. Ευκολάκι... σωστά;

 

Αγγλία: Προώθησε τo Πόρτο προς τα αριστερά σου

Σύμφωνα με το Taylor’s  (βρετανική εταιρεία παραγωγής πόρτο, που ιδρύθηκε το 1625), η βρετανική παράδοση υπαγορεύει ότι μια καράφα πόρτο πρέπει να περάσει γύρω από το τραπέζι με τη φορά των δειχτών του ρολογιού.

port.jpg

Κανείς δεν ξέρει πραγματικά το γιατί, αλλά είναι πιθανό να ακούσεις αιτιολογίες, όπως το να αφήσεις το δεξί σου χέρι ελεύθερο να πιάσει το σπαθί, ή απλώς και μόνο επειδή η λέξη "port" στα αγγλικά συμβολίζει την αριστερή πλευρά ενός πλοίου και το πόρτο είναι εδώ και πολύ καιρό το ποτό που προτιμάει το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, για τις προπόσεις του.

Τι γίνεται αν κάποιος δίπλα σου είναι αφηρημένος και δεν σας δώσει το ποτό; Σύμφωνα με το savoir vivre, δεν το ζητάς άμεσα, αλλά κάνεις την ερώτηση: "Γνωρίζετε τον Επίσκοπο του Νόργουιτς;". Όσοι γνωρίζουν, θα καταλάβουν αμέσως ότι είναι μια αναφορά για να προωθήσουν το πόρτο και η εφημερίδα The Telegraph λέει ότι, αν κάποιος δεν πιάσει το υπονοούμενο, μπορείς να συνεχίσεις λέγοντας: "Είναι ένα πολύ καλό παιδί, αλλά πάντα ξεχνά να προωθήσει το πόρτο ". Η Taylor’s υποστηρίζει ότι αυτό πιθανότατα ξεκίνησε από τον Henry Bathurst, ο οποίος υπηρέτησε ως επίσκοπος μέχρι το 1837.

Όταν ήταν σε προχωρημένη ηλικία, η κακή του όρασή, πιθανότατα, τον έκανε πολλές φορές να μην αντιληφθεί το γεγονός, ότι το πόρτο είχε σταματήσει σε εκείνον, ενώ ήταν γνωστό πως περιστασιακά μπορεί να ήταν και μισοκοιμισμένος κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Αυτή η μικρή εθιμοτυπία αναπτύχθηκε ως ένας ευγενικός τρόπος για να του υπενθυμίσει ότι περίμεναν άλλοι στο τραπέζι.

 

Κίνα: Μη γυρίζεις ανάποδα το ψάρι σου

unsplash-image-QGIJUqnEpCY.jpg

Υπάρχουν δύο πολύ ξεκάθαρες παραδόσεις στην Κίνα, όταν σερβίρονται ψάρια. Σύμφωνα με το World of Chinese, ένα ψάρι -ή άλλο ζώο, όπως η πάπια- που σερβίρεται ολόκληρο θα πρέπει να «κοιτάει» το πιο ηλικιωμένο άτομο στο τραπέζι, ως ένδειξη σεβασμού. Η τοποθέτηση με οποιονδήποτε άλλο τρόπο αποτελεί σημαντική προσβολή.

Το δεύτερο πράγμα που πολύ απλά δεν θα συμβεί ποτέ, είναι να αναποδογυριστεί το ψάρι. Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται σαν ένας φυσιολογικός τρόπος να φας το φιλέτο από την άλλη πλευρά του ψαριού, αλλά η συγκεκριμένη κίνηση συνδέεται με την ιδέα του αναποδογυρίσματος των οστών, που ουσιαστικά σημαίνει ότι είσαι προδότης ή ότι γυρίζεις την πλάτη σου σε κάποιον, που υποτίθεται, ότι του είσαι πιστός. Λέγεται, επίσης, ότι το αναποδογύρισμα ενός ψαριού θα προκαλέσει καταστροφή στις ψαρόβαρκες και πως θα τις κάνει να αναποδογυρίσουν. Σύμφωνα με όσα είπε μια πηγή στους ερευνητές του USC Digital Folklore Archives, το νόημα έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι απλώς κακή τύχη να αναποδογυρίζεις τα ψάρια.

Παρόλο που το νόημα έχει αλλάξει λίγο, το έθιμο παραμένει το ίδιο.

 

Ταϊλάνδη: Μην παραγγείλεις όταν είσαι έξω με παρέα

Ακόμα κι αν όλη σου τη ζωή σε θυμάσαι να παραγγέλνεις για τον εαυτό σου, στην Ταϊλάνδη δεν θα το κάνεις. Σύμφωνα με το Trip Savvy, είναι ευθύνη των μεγαλύτερων γυναικών στο τραπέζι να παραγγείλουν για ολόκληρη την ομάδα και δεν θα πρέπει να φέρεις αντιρρήσεις ή να αντιπροτείνεις κάτι -ακόμα κι αν η ένστασή σου είναι εξαιτίας κάποιου διατροφικού περιορισμού που έχεις. Σίγουρα θα υπάρξει μια ποικιλία επιλογών μόλις φτάσουν τα πιάτα, οπότε δεν χρειάζεται να γίνει μεγάλο θέμα το να απορρίψεις κάτι, για κάποιο συγκεκριμένο λόγο.

 

Ιταλία: Η εθιμοτυπία του καφέ εξαρτάται από την ώρα

Όπως πιθανότατα ήδη γνωρίζεις, ο καφές λαμβάνεται πολύ σοβαρά στην Ιταλία και υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που ισχύουν κατά την παραγγελία -και την κατανάλωσή του.

unsplash-image--_W9YBoT2K4.jpg

Ο μεγαλύτερος κανόνας είναι να μην παραγγείλεις γάλα στον καφέ σου μετά τις 11 π.μ. και αυτός ο κανόνας ισχύει για κάθε είδος καφέ.

Κανένας ντόπιος δεν θα παραγγείλει ποτέ καπουτσίνο το απόγευμα ή το βράδυ, και αυτό οφείλεται στην εκτεταμένη, μακροχρόνια πεποίθηση ότι το γάλα θα επηρεάσει την πέψη. Σύμφωνα με το site Italy Explained, μπορείς σίγουρα να παραγγείλεις καπουτσίνο οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και, ενώ τα περισσότερα μέρη στην πλειοψηφία τους θα σου το φέρουν, μην ξαφνιαστείς αν σου το αρνηθούν ορθά κοφτά.

Το Telegraph έχει μερικά άλλα εθιμοτυπικά στοιχεία που μπορεί να ακούγονται περίεργα για τους μη Ιταλούς. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις τη λέξη "espresso" όταν παραγγείλεις, επειδή αυτός είναι, σχεδόν, ο στάνταρ καφές τους. Μην ετοιμαστείς να καθίσεις για να πιείς τον καφέ σου, μπαμ και κάτω και φεύγεις.

Και μην παραγγείλεις κάτι πολύ περίπλοκο -είναι απλώς αγενές και αφαιρεί από το μεγαλείο του ιταλικού καφέ, τον οποίο απολαμβάνεις πολύ καλύτερα, με τον ίδιο τρόπο που συνηθίζεται για γενιές τώρα.

 

Ισπανία: Το να βρεις τραπέζι μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο

Το να βρεις τραπέζι, σε ορισμένα ισπανικά εστιατόρια, μπορεί να είναι πολύ, πολύ πιο δύσκολο από ό,τι περιμένεις και υπάρχει κάποιο περίεργο εθιμοτυπικό, που θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου, αν θέλεις κάποια στιγμή να βρεις να καθίσεις.

Σύμφωνα με το Spanish Sabores, συνήθως σε ένα καλό εστιατόριο θα υπάρχει προσωπικό σε ετοιμότητα, να σε βάλει να καθίσεις, μόλις αδειάσει ένα τραπέζι. Αλλά σε ένα τάπας μπαρ, αίθριο μπαρ ή σε οποιονδήποτε άλλο γεμάτο, πιο χαλαρό μέρος, δεν υπάρχει λίστα αναμονής ή δυνατότητα κράτησης και το προσωπικό έχει άλλα πράγματα να κάνει. Είναι καθαρά στο χέρι σου και αυτό μπορεί να σημαίνει, πως θα πρέπει να παραμονεύεις κοντά σε κατειλημμένα τραπέζια, που οι κάτοχοί τους μοιάζουν να τελειώνουν το γεύμα τους. Μόλις σηκωθούν για να φύγουν, είναι εντάξει να χωθείς και να πάρεις το τραπέζι για τον εαυτό σου και σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλες παρέες, που περιμένουν να κάνουν το ίδιο ακριβώς. Να είσαι σε εγρήγορση λοιπόν, αν θέλεις να κάτσεις!

 

Γεωργία: Μην πίνεις το κρασί σου γουλιά γουλιά

Στην Γεωργία παίρνουν το κρασί τους πολύ, πολύ σοβαρά και αυτό δεν πρέπει να σου προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Το 2011, το περιοδικό National Geographic ανέφερε την ανακάλυψη του παλαιότερου οινοποιείου στον κόσμο στην κοντινή Αρμενία, που φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι η περιοχή ήταν η γενέτειρα του κρασιού. Το φτιάχνουν περίπου από το 4100 π.Χ., οπότε σε ό,τι αφορά τις σχετικές παραδόσεις, είχαν πολύ χρόνο να τις τελειοποιήσουν.

Το κρασί βρίσκεται στην καρδιά του πολιτισμού της Γεωργίας, όπως ανακάλυψε από πρώτο χέρι ο συγγραφέας του Real Food Traveller, όταν βρέθηκε κατά τύχη σε μια σε γεωργιανή Supra, σε μια μικρή ταβέρνα στη Γεωργία.

georgian.jpg

Η γεωργιανή κουλτούρα επιτάσσει γενναία κατανάλωση κρασιού, και η Supra, είναι ένα τεράστιο event -είτε προγραμματισμένο, είτε αυθόρμητο-, που αποτελείται από τόνους φαγητού, τη μια πρόποση να ακολουθεί την άλλη και αμέτρητα ποτήρια κρασί. Και στη συνέχεια περισσότερα ποτήρια κρασί… και μερικά ακόμα για το δρόμο.

Ευτυχώς, τα ποτήρια είναι σχετικά μικρά, γιατί οι εθιμοτυπικοί κανόνες ορίζουν πως πρέπει να αδειάζεις ολόκληρο το ποτήρι σου μετά από κάθε πρόποση, ενώ το περιοδικό Luxe Beat αναφέρει πως θεωρείται αγένεια ακόμα και το να πιείς το κρασί σου γουλιά γουλιά. Άσπρο πάτο κι ετοιμάσου για το επόμενο!

 

Το μοίρασμα του λογαριασμού

split the bill.png

Οι εθιμοτυπικοί κανόνες σχετικά με το μοίρασμα του λογαριασμού, διαφέρουν αισθητά από χώρα σε χώρα. Στην Κίνα, τις Φιλιππίνες και την Ινδία, είναι αποδεκτό να μοιραστείς τον λογαριασμό, αν όμως υπάρχει κάποιο πιο ηλικιωμένο πρόσωπο ή ζευγάρι στην παρέα, πιθανότατα τα υπόλοιπα μέλη της παρέας θα πληρώσουν το μερίδιο τους, για να τους τιμήσουν. Σε γενικές γραμμές, το ίδιο ισχύει και στην Αυστραλία, όμως είναι, επίσης, πιθανό το πρόσωπο που κερδίζει τα περισσότερα λεφτά να προσφερθεί να πληρώσει όλον το λογαριασμό. Θα πληρώσεις μόνο για όσα έχεις παραγγείλει εσύ στη Γερμανία, τον Καναδά, την Ισλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και στην Ιταλία… τις περισσότερες φορές.

Αν είσαι στην Ιταλία και έχεις τα γενέθλια σου, προετοιμάσου να πληρώσεις ολόκληρο τον λογαριασμό!

Σε ορισμένες χώρες, όπως στο Μεξικό, την Ταϊλάνδη, την Ισπανία, Σκωτία, Γουατεμάλα, Κολομβία και Αίγυπτο, συνηθίζεται (αλλά δεν είναι εγγυημένο) το πρόσωπο που κάνει την πρόσκληση για φαγητό να αναλαμβάνει και τον λογαριασμό. Στη Γουατεμάλα, θεωρείται αλαζονεία να θεωρείς πως τα άτομα που έχεις καλέσει για φαγητό μπορούν να διαθέσουν λεφτά για φανταχτερά δείπνα, συνεπώς πληρώνεις για όλους, ώστε να αποφευχθούν αμήχανες στιγμές. Στην Ιρλανδία και το Λίβανο, όμως, έχουν το ελληνικό στιλ, οπότε ετοιμάσου να ριχθείς στη μάχη του ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό. Μην ξαφνιαστείς μάλιστα, αν οι συνδαιτημόνες σου καταφύγουν σε ύπουλες τακτικές, ώστε να καταφέρουν να πληρώσουν, χωρίς να τους πάρουν οι υπόλοιποι χαμπάρι.

 Αν δεν έχεις χορτάσει ήδη, ρίξε μια ματιά στα 10 + 1 διατροφικά παράξενα από όλον τον κόσμο.

Πώς να περάσεις 24 ώρες στη Βιέννη

Πώς να περάσεις 24 ώρες στη Βιέννη

Η Τήνος της Φωτεινής Καραγεώργου είναι αστείρευτη κάθε εποχή

Η Τήνος της Φωτεινής Καραγεώργου είναι αστείρευτη κάθε εποχή