gvitoratos

Hey!

Καλωσόρισες στο followgeorge.gr

Θα βρεις εμπειρίες από τα ταξίδια μου, συμβουλές και γαστρονομικές προτάσεις. Ελπίζω να το απολαύσεις όσο εγώ!

Γνώρισε το Barbagiuan, την περίφημη σπεσιαλιτέ του Μονακό

Γνώρισε το Barbagiuan, την περίφημη σπεσιαλιτέ του Μονακό

Το Barbagiuan (ή Barbajuan, προφέρεται Μπαρμπαζουάν) είναι ένα αλμυρό, γεμιστό πιτάκι, με καταγωγή από το Μονακό, και θα το βρεις κυρίως στο ανατολικό τμήμα της Γαλλικής Ριβιέρας και στη βόρεια Ιταλία. Διάβασε παρακάτω για να ανακαλύψεις περισσότερα για το νόστιμο αυτό πιάτο τού Μονακό.

 

Τι σημαίνει «Barbagiuan»;

Το Barbagiuan, στη γλώσσα του Μονακό, σημαίνει «Μπαρμπαγιάννης». Η λαϊκή παράδοση λέει πως, πολύ καιρό πριν, κάποιος με το όνομα Jean (Ζαν) δεν είχε σάλτσα για τα ραβιόλια του και έτσι αποφάσισε, αντ' αυτού, να τα γεμίσει με σέσκουλα και να τα τηγανίσει. Αυτή η νέα δημιουργία εξαπλώθηκε γρήγορα και έγινε γνωστή ως «Barbagiuan» -παραπέμποντας στον διάσημο δημιουργό του. Στα σύνορα, στην Ιταλία, αυτό το γλυκό ονομάζεται «Barbagiuai» και η κύρια διαφορά έγκειται στο ότι είναι γεμισμένο με κολοκύθα.

 

Από τι είναι φτιαγμένο το Barbagiuan;

Υπάρχουν δύο στοιχεία στο μπαρμπαζουάν: η ζύμη και η γέμιση. Τα δύο βασικά συστατικά που συνθέτουν ένα παραδοσιακό Μπαρμπαζουάν είναι τα σέσκουλα και η ρικότα, αλλά υπάρχουν διάφορα εκδοχές της γέμισης -ρύζι, κρεμμύδι, παρμεζάνα– που μπορεί να βρεις. Παρά την αρχική του συνταγή, πολλοί κάτοικοι του Μονακό ξέρουν την οικογενειακή συνταγή, που έχει περάσει από γενιά σε γενιά, με κάθε οικογένεια να έχει προσθέσει τη δική της μοναδική πινελιά.

barbagiuans.jpg

 

Πότε τρώγεται το Barbagiuan;

Όντας το εθνικό πιάτο του Μονακό, το Barbagiuan τρώγεται κυρίως την εθνική ημέρα του πριγκιπάτου, στις 19 Νοεμβρίου. Σε καθημερινή βάση, το Barbagiuan θεωρείται ορεκτικό ή μικρό σνακ, οπότε θα το βρεις στις αγορές του Μονακό. Αν είσαι κάπου κοντά, μπορείς να κατευθυνθείς προς την αγορά La Condamine, ή να το βρεις στα διάφορα εστιατόρια, ως ορεκτικό. 

Πιο πρόσφατα, το Fete du Barbagiuan -ένα φεστιβάλ με όλες τις εκδοχές του Barbagiuan- δημιουργήθηκε για να γιορτάσει και να εκπαιδεύσει τον κόσμο σε αυτό το εθνικό πιάτο του Μονακό. Επιδείξεις μαγειρικής, μαθήματα και εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από την A Roca, μια εταιρεία που προωθεί την τοπική γαστρονομία.

 

Πώς να το φτιάξεις

incredients.jpg

 

Υλικά που θα χρειαστείς (για 4 μερίδες) 

Ζύμη:

  • 210g απλό αλεύρι

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

  • 60 ml ελαιόλαδο

  • 1 αυγό

  • 3 κουταλιές της σούπας νερό

 

Γέμιση:

  • 1,5 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο

  • 2 κουταλιές της σούπας κρεμμύδι

  • 2 κουταλιές της σούπας πράσο

  • 2 φύλλα σέσκουλο

  • 50 γραμμάρια σπανάκι

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

  • 2 1/2 κουταλιές της σούπας τυρί ρικότα

  • 1 κουταλιά της σούπας παρμεζάνα

  • 1 ασπράδι αυγού

  • Λάδι για το τηγάνισμα

 

Εκτέλεση

ektelesi.jpg

Πρώτα ετοιμάζεις τη ζύμη. Κοσκινίζεις το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ και προσθέτεις τα 60 ml ελαιόλαδο και 2 κουταλιές της σούπας από το χτυπημένο αυγό και ανακατεύεις με ένα πιρούνι. (Κράτησε το υπόλοιπο αυγό για τη γέμιση.)

Προσθέτεις αρκετό νερό μέχρι να δημιουργηθεί μια σταθερή ζύμη.

Απλώνεις το ζυμάρι σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και το ζυμώνεις μέχρι να γίνει λείο και ελαστικό (περίπου 5 λεπτά).

Το τυλίγεις με τη μεμβράνη και το αφήνεις στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Ενώ η ζύμη ψύχεται, ζεσταίνεις 1 1/2 κουταλάκι ελαιόλαδου σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζεις το κρεμμύδι και τα πράσα μέχρι να ροδίσουν (περίπου 5 λεπτά).

Μεταφέρεις το μείγμα σε ένα μπολ και ανακατεύεις τα τυριά και το υπόλοιπο αυγό. Προσθέτεις τα μυρωδικά σου και το αφήνεις να κρυώσει.

Αφού έχει μείνει η ζύμη σου στο ψυγείο, την απλώνεις και μ’ ένα ποτήρι την κόβεις σε κυκλάκια περίπου 6 εκατοστών (η συνταγή πρέπει να σου βγάλει περίπου 20 κομμάτια).

Τοποθετείς 1 κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο κάθε κύκλου και μ’ ένα πινέλο αλείφεις με το ασπράδι του αυγού.

Διπλώνεις τη ζύμη για να σχηματίσεις μισοφέγγαρα και πιέζεις τις άκρες προς τα κάτω με ένα πιρούνι για να τα σφραγίσεις.

Ζεσταίνεις το λάδι στο τηγάνι μέχρι να κάψει.

Τα τηγανίζεις μέχρι να ροδίσουν και να είναι τραγανά (περίπου 5 λεπτά).

barba.jpg

Τιπ: Περίμενε λιγάκι πριν τα σερβίρεις, γιατί εξακολουθούν να είναι καυτά στη μέση, ακόμη και μερικά λεπτά αργότερα.

 

Καλή σου όρεξη!

Η Αλεξάνδρα Κόνιακ έχει ζήσει την πιο ευτυχισμένη μέρα της μερικές ώρες από την Αθήνα #challenge_valitsa

Η Αλεξάνδρα Κόνιακ έχει ζήσει την πιο ευτυχισμένη μέρα της μερικές ώρες από την Αθήνα #challenge_valitsa

10 Πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις στην επίσκεψή σου στο Μονακό

10 Πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις στην επίσκεψή σου στο Μονακό