gvitoratos

Hey!

Καλωσόρισες στο followgeorge.gr

Θα βρεις εμπειρίες από τα ταξίδια μου, συμβουλές και γαστρονομικές προτάσεις. Ελπίζω να το απολαύσεις όσο εγώ!

Μάθε τα πάντα για το Iskender Kebap και φάε το καλύτερο που υπάρχει

Μάθε τα πάντα για το Iskender Kebap και φάε το καλύτερο που υπάρχει

Στην Κωνσταντινούπολη θα φας καλά. Θα φας οικονομικά, νόστιμα και σε ποσότητες που κάθε άλλο παρά δυσαρεστημένο θα σε αφήσουν. Οι ντόπιοι φίλοι σου θα σε παρασύρουν σε εκλεκτά στέκια, λίγο μακριά από τη μεγάλη, τουριστική βουή, και σε αυτά θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα σου πιάτα της τουρκικής και ιδίως της πολίτικης κουζίνας φτιαγμένα με γνήσιο μεράκι και σε καλοδεχούμενες παραλλαγές.

Θα σου πουν και για το Iskender Kebap, ένα πιάτο που, προσωπικά, αποκαλώ θρυλικό.

Πώς αλλιώς να αποκαλέσει ένας καλοφαγάς σαν κι εμένα μια αρμονική και πλούσια πανδαισία κρέατος, ντομάτας και μυρωδικών; Είναι ουσιαστικά ντονέρ κεμπάπ κομμένο ντελικάτα (αρνίσιο και λίγο βοδινό κρέας για όποιον δεν το ‘πιασε ακόμα), καλυμμένο με καυτή και λίγο πικάντικη σάλτσα ντομάτας μαζί με λιωμένο πρόβειο βούτυρο και δροσερό αγελαδινό γιαούρτι. Όλα αυτά ξαπλώνουν πάνω σε αφράτα, φρεσκοψημένα πιτάκια. Σου άνοιξε η όρεξη;

Iskender Kebap1.jpg

Το όνομα του θαυμάσιου αυτού πιάτου δεν είναι τυχαίο, ανήκει στον άνθρωπο που το ανακάλυψε και το έφερε στην πρώτη γραμμή των τουρκικών νοστιμιών. Ο Iskender Efendi ήταν ένας λάτρης των λιχουδιών, γέννημα θρέμμα Προυσαλιός και έζησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Η Προύσα έχει τραγουδηθεί αρκετά στα ρεμπέτικα τραγούδια μας (να ξεφύγω δεν μπορούσα, καθώς γύριζα απ’ την Προύσα...), ενώ στα τούρκικα λέγεται Bursa. Πολλοί Έλληνες πρόσφυγες από την Προύσα ήρθαν στην Αθήνα και τον Πειραιά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Είναι μια πανέμορφη μικρή πόλη, περίπου τρεις ώρες μακριά από την Istanbul και φημίζεται -μάντεψε- για το Iskender Kebap της. Έχει αρκετές άλλες χάρες, φυσικά, αλλά ας μην ξεφύγουμε από το θέμα.

Το καλύτερο Iskender Kebab θα το βρεις στην Προύσα.

Τελεία. Μην μπερδευτείς από τα πολλά εστιατόρια που επιχειρούν να το κάνουν προσωπικό τους trademark, του τύπου “Iskender” και “Bursa kebabι”. Πάρε χαρτί και μολύβι, που λέει ο λόγος, και σημείωσε με προσοχή αυτήν ακριβώς την διεύθυνση:

Ιskender Efendi Konağ, Soğanli Botanik Park, Προύσα

 

Θα μου πεις, στην Κωνσταντινούπολη δεν έχει το τέλειο, το σωστό Iskender; Πώς δεν έχει. Είναι το δεύτερο μαγαζί των τύπων που άνοιξαν το Efendi στην Προύσα. Γράφεις, είπαμε, ε;

Yavuz İskenderoğlou-Kebapci Iskender, Yildiz Yolu No. 6, Beşiktas, Κωνσταντινούπολη

 

Η συγκεκριμένη αλυσίδα διαθέτει 14 άλλα καταστήματα, όμως νομίζω ότι της Προύσας είναι το καλύτερο με διαφορά, γιατί το ίδρυσε, 150 χρόνια πριν, ο ίδιος ο Iskender και μοιάζει, στ’ αλήθεια, με το σπίτι του. Έτσι, δικαίως, το μέρος αποκαλείται εστιατόριο-μουσείο.

Η απόλαυση του ξακουστού πιάτου εδώ είναι ιεροτελεστία: η μερίδα όπως σου την περιέγραψα πιο πάνω έρχεται συνοδεία ψητών πιπεριών και μελιτζανοσαλάτας. Θα της δεις να καταφθάνει στο τραπέζι σου σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο και ο σερβιτόρος θα σε προειδοποιήσει να μην το τραβήξεις πριν έρθει το βούτυρο. Καταφθάνει λοιπόν, προτού προλάβεις να πεις... “iskender kebab”, ένας άλλος σερβιτόρος που βαστά ένα μαντεμένιο τηγάνι με κοχλάζον βούτυρο. Μπροστά στα μάτια σου περιχύνει με αυτό γενναιόδωρα το κρέας σου και η μυρωδιά που φτάνει στα ρουθούνια σου είναι ανεπανάληπτη. Το Ισκεντέρ κεμπάπ σερβίρεται παραδοσιακά με Sira, δηλαδή... σταφιδόζουμο. Τίποτε και κανείς, όμως, δεν σε εμποδίζει να το συνοδεύσεις με το επίσης παραδοσιακό αϊράνι (ξινόγαλο), ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα ή ό,τι άλλο τραβά η ψυχή σου.

Καλές μάσες!

Diary: Η Βουλγαρία, οι "αναζητήσεις" μου και ο δεσμός μιας παντοτινής φιλίας

Diary: Η Βουλγαρία, οι "αναζητήσεις" μου και ο δεσμός μιας παντοτινής φιλίας

Ο Δημήτρης Μακαλιάς δεν έχει πάει ακόμα Ισπανία, αλλά κόντεψε να φτάσει Νότιο Πόλο! #challenge_valitsa

Ο Δημήτρης Μακαλιάς δεν έχει πάει ακόμα Ισπανία, αλλά κόντεψε να φτάσει Νότιο Πόλο! #challenge_valitsa