gvitoratos

Hey!

Καλωσόρισες στο followgeorge.gr

Θα βρεις εμπειρίες από τα ταξίδια μου, συμβουλές και γαστρονομικές προτάσεις. Ελπίζω να το απολαύσεις όσο εγώ!

Ο Ονούρ Κατσιούνα μάς ταξιδεύει στη Βιέννη του Φρόυντ

Ο Ονούρ Κατσιούνα μάς ταξιδεύει στη Βιέννη του Φρόυντ

Ένας δικός μου αγαπημένος άνθρωπος, μαζί και του FollowGeorge.gr, ο Ονούρ Κατσιούνα, μάς ταξιδεύει σε μια άλλη Βιέννη, όχι αυτήν που θα βιώναμε εγώ κι εσύ, αλλά σε εκείνη όπου έζησε ο “πατέρας” της ψυχανάλυσης, Σίγκμουντ Φρόυντ. Ως φοιτητής ψυχολογίας και λάτρης του καλού βιβλίου, ο Ονούρ θέλησε να μας πάει πίσω στον χρόνο κάνοντάς μας μια περιήγηση στο τωρινό μουσείο, που ήταν κάποτε το σπίτι και το γραφείο του μεγάλου επιστήμονα.


Βιέννη, Βιέννη, Βιέννη!

Είναι λίγες οι φορές που το έχω πει για κάποιο άλλο μέρος, αλλά εδώ σίγουρα θα ζούσα. Έστω και για λίγο. Ίσως είναι ο τόπος που βρίθει από ιστορία, τέχνη και πολιτισμό, ίσως ο παλμός που πάλλεται τις νύχτες στα μπαρ της πρωτεύουσας, δεν ξέρω τι με πρωτοελκύει σε αυτήν την πόλη.

Δεν θέλω να σε γύρίσω όμως αυτή τη φορά, δεν θέλω καν να μιλήσω για το εξαιρετικό φαγητό της, ούτε για τα δεκάδες άλλα εμβληματικά μουσεία που έχει η πρωτεύουσα της Αυστρίας. Έχω έρθει μόνο για έναν λόγο εδώ, για να σε ξεναγήσω στο τέως σπίτι -νυν μουσείο- του διακεκριμένου Αυστριακού φυσιολόγου, νευρολόγου και ψυχίατρου Σίγκμουντ Φρόυντ.

Ακολούθησέ με σε αυτό το ταξίδι…

Καλωσόρισες στο μουσείο του Σίγκμουντ Φρόυντ στη Βιέννη και στο μέρος όπου γεννήθηκε η Ψυχαναλυτική θεωρία. Το μουσείο αυτό άνοιξε τις πόρτες του στο παγκόσμιο κοινό τον Αύγουστο του 2020, μετά από μια ανακαίνιση, και σήμερα είναι έτοιμο να σε υποδεχτεί.

Πρώην οικεία & νυν Μουσείο Σ. Φρόυντ Βιέννης

Εδώ, λοιπόν, ο πατέρας της Ψυχανάλυσης έζησε για περίπου 47 χρόνια μαζί με την οικογένειά του, ενώ στον ίδιο όροφο του κτηρίου βρισκόταν το σπίτι και το γραφείο του, όπου εξέταζε τους ασθενείς του. Ξεκινώντας το ταξίδι μας από την οικία του, μπορούμε να διακρίνουμε μια ντουλάπα στην είσοδο του σπιτιού και ένα αφιέρωμα που απεικονίζει την αφετηρία της Ψυχαναλυτικής θεωρίας μέσω της αυτόανάλυσης που έκανε ο περίφημος ψυχίατρος. Καθώς περιηγείσαι στον χώρο θα ανακαλύψεις τις αυτοβιογραφικές του μελέτες, καθώς επίσης και στοιχεία της προσωπικότητάς του.

Το επόμενο δωμάτιο είναι το καθιστικό, όπου το μουσείο παρουσιάζει μια καινοτόμα σύνδεση αντικειμένων με το έργο και τη ζωή του Φρόυντ.

Καθιστικό οικείας Φρόυντ - Μουσείο Σ. Φρόυντ Βιέννης

Εδώ βρίσκεται το κέντρο των ονείρων, διότι σε αυτό το σημείο ήταν το υπνοδωμάτιο, μια φωτογραφία του οποίου σου δίνει μια γεύση για το πώς ήταν διακοσμημένος ο χώρος της τότε κρεβατοκάμαρας. Υπόσχεται επίσης να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον, αφού εδώ θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις το περίφημο έργο του Φρόυντ για την Ερμηνεία Των Ονείρων.

Κρεβατοκάμαρα Φρόυντ - Μουσείο Σ. Φρόυντ Βιέννης - Verborgene Gedanken_Ottenschläger_Ausschnitt

Περνάμε στον χώρο που φιλοξενούσε κάποτε το μπάνιο και το βεστιάριο του οίκου. Αφιέρωσε μερικά λεπτά εδώ, όπου σου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσεις από κοντά το οικογενειακό δέντρο και τις αυτοβιογραφίες ολόκληρης της οικογένειας Φρόυντ χρονολογικά, μέσα από πανέμορφες φωτογραφίες.

Μπάνιο και βεστιάριο της οικίας του Φρόυντ - Μουσείο Σ. Φρόυντ Βιέννης

Βρίσκεσαι πλέον στο μέρος όπου οι ασθενείς του Σίγκμουντ Φρόυντ άφηναν τις ζακέτες τους πριν κατευθυνθούν προς την αίθουσα αναμονής, ένα από τα μόνα σημεία που σου δίνουν μια γεύση σχετικά με το πώς ήταν διακοσμημένος ο χώρος του ιατρείου του εκείνη την εποχή.

Είσοδος γραφείου - Μουσείο Σ. Φρόυντ Βιέννης - Ονούρ Κατσιούνα

Και μόλις φτάσαμε στο δωμάτιο αναμονής. Δεν επρόκειτο για έναν απλό χώρο αναμονής των ασθενών, οι οποίοι περίμεναν για την ψυχοθεραπευτική τους συνεδρία, αλλά αποτελούσε παράλληλα και ένα σημείο συνάντησης των ανθρώπων που απάρτιζαν την τότε ψυχαναλυτική κοινότητα.

Δωμάτιο αναμονής - Μουσείο Σ. Φρόυντ Βιέννης - Ονούρ Κατσιούνα

Ο επόμενος χώρος φιλοξενούσε κάποτε ένα από τα κύρια εργαλεία της ψυχανάλυσης, το περίφημο ανάκλιντρο, το οποίο μάλιστα ο Φρόυντ πήρε μαζί του φεύγοντας μετά τον διωγμό του από τους Ναζί για το Λονδίνο. Επομένως, ο επισκέπτης του μουσείου καλείται να “φανταστεί” τον συγκεκριμένο χώρο με τη βοήθεια των φωτογραφιών, μιας και το ανάκλιντρο δεν βρίσκεται πια εκεί. Άφησε τον χώρο να σε μεταφέρει στην εποχή εκείνη, βιώνοντας στιγμιαία τα άγχη, τους φόβους και τα όνειρα που εξιστορούσαν οι ασθενείς στον θεραπευτή τους.

Το ανάκλιντρο που πλέον δεν υπάρχει στο μουσείο - Μουσείο Σ. Φρόυντ Βιέννης

Μπροστά από το παράθυρο βρισκόταν το γραφείο του Σίγκμουντ Φρόυντ και από αυτό κρεμόταν ένας μικρός καθρέφτης με πολύ σημαντικό συμβολισμό. Μπορούσαν, βλέπεις, μέσω αυτού, να διακρίνουν οι ασθενείς τη φιγούρα τους, επρόκειτο δηλαδή για μια “ψυχαναλυτική μεταφορά” μέσω της οποίας ο θεραπευόμενος μπορούσε να “κοιτάξει” για μια φορά τον εσωτερικό του εαυτό.

Γραφείο - Μουσείο Σ. Φρόυντ Βιέννης

Τέλος, σε αυτό το σημείο απεικονίζεται η έξοδος διαφυγής από το ιατρείο. Ήταν έτσι διαμορφωμένη, ώστε ο ασθενής να αποχωρεί δίχως να γίνεται αντιληπτός από τους επόμενους θεραπευόμενους. 


Συνοδοιπόρος, υποστηρικτής και travel addict, ο Ονούρ Κατσιούνα έχει κάνει στροφή στην καριέρα του ακολουθώντας το μεγαλύτερό του πάθος, την Ψυχολογία. Εργάζεται ως air host και έχει αρθρογραφήσει για το FollowGeorge.gr από το ξεκίνημά του. Όταν δεν μελετά για τις εξετάσεις του, θα τον βρεις και πάλι να διαβάζει επιστημονικά συγγράμματα ή να ταξιδεύει.

Η Σίφνος στην λίστα της Vogue με τους καλύτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκοσμίως για το 2024

Η Σίφνος στην λίστα της Vogue με τους καλύτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκοσμίως για το 2024

Diary: Κράτα ένα φιλί για τον δρόμο

Diary: Κράτα ένα φιλί για τον δρόμο