gvitoratos

Hey!

Καλωσόρισες στο followgeorge.gr

Θα βρεις εμπειρίες από τα ταξίδια μου, συμβουλές και γαστρονομικές προτάσεις. Ελπίζω να το απολαύσεις όσο εγώ!

Σουηδία: 30+1 πράγματα που δεν γνώριζες για το σκανδιναβικό κράτος

Σουηδία: 30+1 πράγματα που δεν γνώριζες για το σκανδιναβικό κράτος

Αν ανήκεις σε αυτούς που η Σουηδία ανέκαθεν τους κέντριζε το ενδιαφέρον, είσαι στο σωστό μέρος. Το FollowGeorge.gr σού αποκαλύπτει τις πιο ενδιαφέρουσες και περίεργες πληροφορίες για τη χώρα, ώστε να μη σε πιάσει κανείς αδιάβαστο στο επόμενό σου ταξίδι. Αν πάλι η συγκεκριμένη σκανδιναβική χώρα ποτέ δεν σου κίνησε το ενδιαφέρον, κάτι μας λέει πως, μετά το συγκεκριμένο άρθρο, θα αναθεωρήσεις.

 

1.    Η Στοκχόλμη (πρωτεύουσα της χώρας) εκτείνεται σε 14 νησιά, έχει πρόσβαση σε 96 παραλίες και συνδέεται με 57 γέφυρες. Για την ακρίβεια, είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που μπορείς να εξερευνήσεις με… το καγιάκ σου!

2.    Είναι η πέμπτη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, όσον αφορά την έκταση. Παρ’ όλα αυτά, έχει το μικρότερο ποσοστό πληθυσμού ανά χιλιόμετρο σε όλη την Ευρώπη.

3.    Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως υπάρχουν πολλά δάση στη Σουηδία. Ήξερες, όμως, πως τα δάση καλύπτουν τα 2/3 της χώρας, με συνολική έκταση 280.650 τετραγωνικά χιλιόμετρα;

4.    Η σουηδική μοναρχία είναι από τις παλαιότερες στον κόσμο. Οι Σουηδοί έχουν βασιλιάδες εδώ και πάνω από 1000 χρόνια και στις μέρες μας βασιλεύει ο Κάρολος Γουστάβος ο 15ος (Carl XVI Gustaf).

swedenking.jpg

5.   Ένας από τους βασιλείς κατέληξε πειρατής. Ο Ερρίκος XIII εκθρονίστηκε το 1439. Δεν φαίνεται να πτοήθηκε, όμως, αφού μετακόμισε στο νησί Gotland, όπου και αυτοανακηρύχθηκε βασιλιάς τον πειρατών της Βαλτικής θάλασσας για περίπου 10 χρόνια.

6.    2.7 εκατομμύρια είναι το χρέος της Βόρειας Κορέας προς τη Σουηδία. Απ’ ό,τι φαίνεται το 1974 συμφωνήθηκε να σταλούν 1000 αυτοκίνητα της εταιρείας Volvo στη Βόρεια Κορέα. Το πρόβλημα είναι πως τα λεφτά που συμφώνησε να πληρώσει ο Kim II-Sung δεν αποπληρώθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα η Σουηδία 40 χρόνια αργότερα να στέλνει ακόμα τιμολόγια για το ανεξόφλητο χρέος.

7.   Υπάρχουν περίπου 300.000-400.000 άλγεις (το ζωάκι που είναι γνωστό ως moose και θυμίζει μεγάλο τάρανδο), οι οποίες περιφέρονται ανενόχλητες στα δάση και ενίοτε στους επαρχιακούς δρόμους. Το κρέας της άλγης, παρεμπιπτόντως, θεωρείται από τα πιο υγιεινά, αφού έχει ελάχιστο ποσοστό λίπους.

8.   Η σουηδική μουσική είναι πρώτη στις «εξαγωγές» της χώρας. Οι Abba είναι ένα συγκρότημα που οι περισσότεροι γνωρίζουν και συχνά αναφέρεται σε σχετικές συζητήσεις. Δεν είναι όμως μόνο οι Abba. Καλλιτέχνες, όπως ο Avicii (RIP), Zara Larsson, Swedish House Mafia, Alesso, Robyn, Måns Zelmerlöv και Lykke Li έχουν ξεκινήσει από τη Σουηδία. Χωρίς φυσικά να ξεχνάμε ονόματα που μας χάρισαν τοπ επιτυχίες τα προηγούμενα χρόνια, όπως οι Roxette, Europe, Alcazar και οι Ace of Base.

9.    Οι εκκεντρικές φορεσιές του διάσημου σουηδικού συγκροτήματος Abba που χρησιμοποιούσαν στις εμφανίσεις τους, ήταν κόλπο για να αποφύγουν έξτρα φορολογία, αφού στη Σουηδία δεν υποχρεούσαι να πληρώσεις φόρο για ρούχα που δεν προορίζονται για καθημερινή χρήση.

10.   Πράγμα για το οποίο θα τους δικαιολογήσεις, μόλις μάθεις πως η σουηδική φορολογία με 30%-32% συγκαταλλέγεται μεταξύ των υψηλότερων του κόσμου, μαζί με τη Δανία, τη Νορβηγία και την Κροατία.

11.   Μια από τις πιο σουηδικές συνήθειες που μπορείς να υιοθετήσεις είναι να έχεις τάκος για βραδινό, κάθε Παρασκευή. Το βράδυ της Παρασκευής θεωρείται επίσης το ιδανικό για να χαλαρώσεις μετά από μια κουραστική βδομάδα, κάνοντας… απολύτως τίποτα! (Fredagsmys)

12.   Παρόλο που ο συγκεκριμένος λαός γενικότερα έχει υιοθετήσει πιο υγιεινές συνήθειες, στη Σουηδία θα βρεις το μεγαλύτερο αναλογικά αριθμό εστιατορίων McDonalds σε όλη την Ευρώπη. Το αξιοπερίεργο είναι πως, ενώ και πολλές άλλες γνωστές αλυσίδες fast food προσπάθησαν να εδραιωθούν εκεί, απέτυχαν παταγωδώς.

13.   Οι Σουηδοί έχουν συγκεκριμένη λέξη για να ονομάζουν το διάλειμμα για καφέ: fika…

14.   …και έχουν καταταγεί στην έκτη θέση στη λίστα με τους λαούς που πίνουν περισσότερο καφέ στον κόσμο, καταναλώνοντας περίπου 4 κιλά το χρόνο ανά άτομο.

15.   Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε πως καταναλώνουν και 20.000.000 semlor κάθε χρόνο. Το semla είναι τοπικό γλυκό που τρώνε συγκεκριμένη μέρα τον χρόνο και μοιάζει με τον δικό μας μπαμπά, χωρίς σιρόπι και με κρέμα αμυγδάλου.

16.   Το σουηδικό διαβατήριο συμπεριλαμβάνεται μέσα στα πέντε καλύτερα του κόσμου και εξασφαλίζει στους κατόχους του την είσοδο χωρίς βίζα σε 124 χώρες.

17 Οι νέοι γονείς στη Σουηδία δικαιούνται 480 μέρες πληρωμένης άδειας. Δηλαδή 16 μήνες στο σύνολο, είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα.

18.   Το 1979 δε, οι Σουηδοί ήταν οι πρώτοι που απαγόρευσαν δια νόμου στους γονείς να χτυπούν τα παιδιά τους. Αργότερα τους ακολούθησαν 35 ακόμα χώρες.

19.   Στη Σουηδία απαγορεύεται να ονομάσεις τα παιδιά σου «ΙΚΕΑ».

20.   Οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου έχουν νομιμοποιηθεί από το 1944.

21.   Τον επίσημο λογαριασμό twitter της Σουηδίας @Sweden, τον διαχειρίζεται κάθε βδομάδα τυχαία κάποιος διαφορετικός πολίτης.

22.   99% των σκουπιδιών ανακυκλώνεται. Μάλιστα, λειτουργεί τόσο καλά η ανακύκλωση των σκουπιδιών στη χώρα, που οι Σουηδοί αναγκάζονται να εισάγουν σκουπίδια

23.   …τα όποια χρησιμοποιούν και ως πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, με την ανανεώσιμη ενέργεια να καλύπτει το 52% των αναγκών της χώρας.

24.   Τα σουηδικά δεν ήταν η επίσημη γλώσσα της χώρας μέχρι το 2009. Πέντε άλλες γλώσσες παρ’ όλα αυτά είχαν αναγνωριστεί ως επίσημες γλώσσες μειονοτήτων: τα φινλανδικά, όλες οι διάλεκτοι των Sami, τα Meänkιeli (διαφορετική φινλανδική διάλεκτος), η τσιγγάνικη γλώσσα, και τα Γίντις.

25.   Η μεγαλύτερη κατανάλωση ξανθιστικής βαφής μαλλιών στην Ευρώπη γίνεται στη Σουηδία. (Όλα μια απάτη παιδιά!)

26.   Αντί για τη φράση «Μην ανησυχείς», οι Σουηδοί λένε «ingen ko på isen», που μεταφράζεται ως «δεν είναι και αγελάδα που στέκεται στον πάγο».

27.   Ο Anders Celcius, που επινόησε τη σκάλα μέτρησης της θερμοκρασίας με βαθμούς Κελσίου κι έφτιαξε το αντίστοιχο θερμόμετρο, ήταν Σουηδός αστρονόμος.

28.   Ο γνωστός σε όλους μας βηματοδότης δημιουργήθηκε στη Σουηδία το 1958 και η πρώτη εγχείρηση για βηματοδότη έγινε στη Στοκχόλμη.

29.   Η ζώνη ασφαλείας τριών σημείων ήταν πατέντα του Σουηδού εφευρέτη και μηχανικού Nils Bohlin, ο οποίος τη διέθεσε άμεσα μετά τη δημιουργία της, το 1959, σε όλα τα εργοστάσια αυτοκινήτων, σώζοντας τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

30.   Γενικότερα, έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό δηλωμένων ευρεσιτεχνιών αναλογικά με τον πληθυσμό τους, σε όλη την Ευρώπη. Κάποιες από τις πιο γνωστές, πέρα από αυτές που ήδη αναφέρθηκαν, είναι το Tetra Pak του Rune Elmquist και ο δυναμίτης του Άλφρεντ Νόμπελ (Ναι! Του γνωστού, που έδωσε το όνομά του στο βραβείο!).

 

+1 Bonus fact: Allemansrätten. Ή αλλιώς, το δικαίωμα όλων για πρόσβαση στη φύση. Η Σουηδία ανήκει στις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που δεν σε υποχρεώνουν να πληρώσεις για να στήσεις τη σκηνή σου και όπου δεν χρειάζεσαι ειδική άδεια για να διασχίσεις μια ιδιωτική έκταση. Με εξαίρεση, φυσικά, τους κήπους των σπιτιών και μέρη όπου διεξάγονται εργασίες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να δείξεις τον απαραίτητο σεβασμό στη φύση και να μην αφήσεις εκεί τα σκουπίδια σου.

 

Ακόμα δεν πείστηκες να οργανώσεις το επόμενο ταξίδι σου για Σουηδία; Διάβασε το σχετικό άρθρο για το Γκέτεμποργκ.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Σουηδία μπορείς να βρεις εδώ.

Πορτοκαλί χιόνι στις Άλπεις και τα Πυρηναία Όρη

Πορτοκαλί χιόνι στις Άλπεις και τα Πυρηναία Όρη

Συνταγή για Caipirinha, το εθνικό κοκτέιλ της Βραζιλίας

Συνταγή για Caipirinha, το εθνικό κοκτέιλ της Βραζιλίας