gvitoratos

Hey!

Καλωσόρισες στο followgeorge.gr

Θα βρεις εμπειρίες από τα ταξίδια μου, συμβουλές και γαστρονομικές προτάσεις. Ελπίζω να το απολαύσεις όσο εγώ!

Πέντε ντοκιμαντέρ στο Netflix που θα σε χορτάσουν περιπλανήσεις

Πέντε ντοκιμαντέρ στο Netflix που θα σε χορτάσουν περιπλανήσεις

Κάθεσαι σπίτι. Πολλές ώρες. Έτσι πρέπει! Μόλις τελειώσεις τις τυχόν εξ αποστάσεως δουλειές σου -mails, τηλέφωνα, skype meetings, γράψιμο- και μόλις καθαρίσεις και μόλις μαγειρέψεις... τι μένει μετά; Να διαβάσεις κανένα βιβλίο, να δεις τηλεόραση ή να απολαύσεις Netflix, επιτέλους, με την ησυχία σου και με όσα σερί επεισόδια τραβάει η ψυχή σου.

Σου προτείνω πέντε μαγειρικά-ταξιδιωτικά ντοκιμαντέρ που θα σε κάνουν να ξεχαστείς λίγο από την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι και που θα σου δώσουν, επίσης, δημιουργικές ιδέες, θα σε μάθουν πράγματα και θα σε κάνουν να γεμίσεις την to-do λίστα σου με μέρη στα οποία θες να πας και με φαγητά που θες να δοκιμάσεις.

1. Somebody Feed Phil

BuenosAires.jpg

Ο Phillip Rosenthal επισκέπτεται πόλεις του κόσμου -Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Αφρική- και συναντάει ντόπιους φίλους του ή ντόπιους που γίνονται φίλοι του, με έναν κεντρικό άξονα: το φαγητό, τα εστιατόρια, τις φάρμες, τις γαστρονομικές συνήθειες της περιοχής. Πολύ καλογυρισμένο, με το λαμπερό χαμόγελο του Philip να ξεχωρίζει στα πλάνα και να σου φτιάχνει το κέφι, αυτό το ντοκιμαντέρ θα σου υπενθυμίσει ότι είναι πολλά αυτά που έχεις να πάρεις ακόμα από έναν τόπο που υποτίθεται ότι γνωρίζεις καλά. Ναι, ακόμα και αν είναι η πόλη σου!

2. Cooked

cooked-netflix.jpg

Ο ευφυής παραγωγός Alex Gibney μετέφερε το βιβλίο του Michael Pollan στην οθόνη με εκπληκτικά αποτελέσματα. Τα αδέρφια Michael και Isaac Pollan εξηγούν την προέλευση της μαγειρικής, βασισμένα στην απολύτως ορθή θεωρία ότι η μαγειρική είναι κάτι αμιγώς ανθρώπινο, είναι αυτή που μας διακρίνει από τα ζώα. Τα επεισόδια είναι χωρισμένα σε κεφάλαια (φωτιά, νερό, αέρας, γη) και, με βάση αυτά τα στοιχεία, εμβαθύνουν σε μαγειρικές μεθόδους πρωτόγονων και σύγχρονων, ιδέες που αξιοποιούν το φυσικό περιβάλλον ενός λαού και, φυσικά, ανεπανάληπτες νοστιμιές και... παραξενιές σερβιρισμένες για να μας χορτάσουν. Στιβαρό και intellectual ντοκιμαντέρ, που απευθύνεται σε σένα που βαρέθηκες λιγάκι τα realities τύπου Master Chef.

3. Chef's Table

Chef's Table.png

Εδώ τον πρώτο λόγο τον έχουν οι σεφ! Σεφ παγκόσμιας δυναμικής, ειδικευμένοι σε ξεχωριστές κουζίνες και με δράση σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, οι περισσότεροι, δε, με δικό τους εστιατόριο. Η έναρξη της σειράς των επεισοδίων με τον κορυφαίο Ιταλό Massimo Bottura είναι πολλά υποσχόμενη, ενώ δε λείπουν και οι γυναίκες σεφ που, συνήθως, έχουν και μια πολύ θελκτική ιστορία πίσω από την απόφασή τους να αφοσιωθούν στη μαγειρική. Πολύ ωραίο, ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ, από το οποίο φυσικά δε λείπουν σπέσιαλ μαγειρικές και μυρωδιές που νομίζεις πως θα εγκαταλείψουν την οθόνη και θα έρθουν απευθείας στα ρουθούνια σου, δημιουργώντας σου αίσθημα πείνας...

4. Restaurants in the Edge

Restaurants in the Edge.png

Ένας επιχειρηματίας έμπειρος στα εστιατόρια, ένας σεφ και μια διακοσμήτρια είναι άραγε η σωστή τριάδα αναμόρφωσης ενός εστιατορίου που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού; Σύμφωνα με τον Guardian, όχι, αλλά εγώ έχω άλλη άποψη. Πολύ instagramικό show, εκπληκτικές οι τοποθεσίες των εστιατορίων που χρειάζονται βοήθεια, συμπαθέστατοι οι τρεις μέντορες-παρουσιαστές. Το είδα όλο μέσα σε δύο ημέρες, κολλάς πραγματικά. Οι ιστορίες, δε, των ιδιοκτητών που βοηθιούνται είναι, ως επί το πλείστον, συγκινητικές. Τι όμορφο που είναι να βοηθάμε ο ένας τον άλλον! Κι ύστερα, να τρώμε όλοι μαζί γύρω από ένα πανέμορφο τραπέζι...

5. Ugly Delicious

Ugly Delicious.jpg

Ο αντισυμβατικός Αμερικανοκορεάτης σεφ David Chang είναι ο host αυτής της πολύ ξεχωριστής ταξιδιωτικο-μαγειρικής σειράς του Netflix και κάνει διαδρομές μεταξύ Αμερικής, Ευρώπης κι Ασίας,όπου συναντά μάγειρες, δημοσιογράφους γεύσης, συγγραφής βιβλίων μαγειρικής, ιστορικούς και καλλιτέχνες. Δοκιμάζει φαγητά, διαφωνεί, γελάει, συγκινείται, ασχολείται με το junk food και όχι μόνο με το fine dining, ενώ τιμά δεόντως και το σπιτικό φαγητό, μαγειρεμένο από τις μαμάδες και τις γιαγιάδες.Μπαίνει σε κουζίνες. Κάθεται σε πάγκους και τραπέζια. Αυτό που θέλει να δείξει και, σε μεγάλο βαθμό, το πετυχαίνει είναι ότι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τι είναι νόστιμο έχει να να κάνει και με το πολιτιστικό φορτίο του καθενός, αλλά και με τις προσλαμβάνουσές του από τα παιδικά κιόλας χρόνια. Δες το! Είναι αυθάδες, αυθόρμητο και ευφυέστατο.

Οκτώ daytrips από το Δουβλίνο που θα απογειώσουν την ιρλανδική εμπειρία

Οκτώ daytrips από το Δουβλίνο που θα απογειώσουν την ιρλανδική εμπειρία

Ιρλανδία: Μάθε τα πάντα για τη St. Patrick’s day

Ιρλανδία: Μάθε τα πάντα για τη St. Patrick’s day